Blogga

Vad innebar hjalploshet?

Vad innebär hjälplöshet?

Hur används ordet hjälplöshet Inlärd hjälplöshet är en term inom psykologin som betecknar ett apatiskt tillstånd av vanmakt som beror på att individen utsatts för oförutsägbara eller okontrollerbara konsekvenser. Det anses ligga till grund för flera psykiska tillstånd.

Vad innebär inlärd hjälplöshet förklara och ge exempel?

Inlärd hjälplöshet kan både uppkomma när individen anser sig sakna förmåga att lösa akuta problem, och när problemen i sig är olösbara. Det senare, universell hjälplöshet, kan uppkomma till exempel när ens barn drabbats av en obotlig sjukdom, vilket kan orsaka depressioner och uppgivenhet.

Hur botar man inlärd hjälplöshet?

Ett exempel kan vara antagandet att hjälplöshet har symptom och etiologi motsvarande reaktiv depression. Dessutom antas att det går att bota hundarna från inlärd hjälplöshet genom att tvinga dem att reagera på ett sätt som ger dem lindring.

Vad är positiv psykologi?

Positiv psykologi handlar om att se det bästa i människor, att se potentialen och att studera vad som gör oss till bättre människor. Framgång av olika slag är effekter av de faktorer som studeras inom positiv psykologi.

Vilka tankar byggde Aaron Beck kognitiv terapi på?

Den kognitiva terapin fick sin form under 1960-talet av den amerikanske psykiatriprofessorn och psykoanalytikern Aaron Beck. Genom att observera hur deprimerade patienter tänker, upptäckte han gemensamma drag i form av automatiska tankar av negativt slag och systematiska feltolkningar av verkligheten.

Vad kan modern psykologi hjälpa oss att åstadkomma?

En hel industri av psykoterapiforskning har uppstått, som trots kontroverser och bråk ändå sammantaget har visat att de flesta psykoterapiformer fungerar för att minska symtom (även om det för vissa problem som exempelvis fobier, självskadebeteenden och autism framför allt finns stöd för kognitiv beteendeterapi).

Share this post