Allmänning

Varfor ar det vanligt med depression hos aldre?

Varför är det vanligt med depression hos äldre?

Depression är en vanlig sjukdom som har stora effekter med nedsatt livskvalitet, ökad sjuklighet och dödlighet, med suicid som den mest extrema konsekvensen. Förekomsten av egentlig depression är ca 1-10 % i den äldre befolkningen (ålder 65+), och generellt lite lägre jämfört med förekomsten i yngre åldersgrupper.

Vilket land har minst psykisk ohälsa?

Unga i åldern 18-24 år har lägst psykiskt välbefinnande bland alla EU-länder. I grannländerna Finland och Danmark har unga betydligt bättre psykiskt välbefinnande än Sverige. Bland unga vuxna i åldern 25-34 är det psykiska välbefinnandet näst sämst, endast en hårsmån från Kroatien på förstaplatsen.

Varför är det svårt att upptäcka depression hos äldre?

Det är vanligt att äldre personer söker vård för kroppsliga besvär istället för psykiska symtom. Det finns även samband mellan depression och demenssjukdom. Orsakerna bakom depressioner hos äldre personer är både biologiska och psykosociala. De biologiska orsakerna är kopplade till åldrandet och förändringar i hjärnan.

Hur vanligt är det att depression ses som ett naturligt tillstånd hos äldre i stället för som sjukdom?

Det är mycket vanligt med depression och ångest hos äldre. Eftersom symtomen ofta är kroppsliga, kan det vara svårt för såväl patient och närstående som läkare att förstå att det är psykiska problem som ligger bakom.

I vilket land är man mest deprimerad?

Hur vanligt det är med depression varierar stort mellan olika länder. Högst rankas Afghanistan, lägst Japan. Finland tillhör de länder som ligger högre jämfört med det globala genomsnittet, medan Sverige och de flesta länder i Europa ligger kring snittet.

Hur kan ångest yttra sig hos äldre?

Ibland förekommer en psykomotorisk hämning, som kan vara uttalad, hos äldre personer med depressiv sjukdom. Ångest är ett mycket vanligt symtom vid depression i hög ålder. Generaliserat ångestsyndrom och specifik fobi är vanliga ångestrelaterade syndrom och yttrar sig oftast som en ökad tendens till oro.

Share this post