Rekommendationer

Hur agerar en person med borderline?

Hur agerar en person med borderline?

Det är vanligt att ha en stark rädsla att bli övergiven, och ha svårt att hantera att vara ensam. Samtidigt kan impulsiva handlingar, humörsvängningar, orättvisa anklagelser och ilskeutbrott stöta bort andra i omgivningen. Beteendet kan upplevas som känslokallt och avvisande fast det inte alls är meningen.

Är borderline kroniskt?

Perioderna varar oftast i ett antal timmar eller dagar. Kroniska tomhetskänslor. Återkommande ilska eller frustration som inte står i proportion till vad som väckt den, eller svårigheter att kontrollera ilska/frustration. Stressrelaterade paranoida tankar eller allvarlig dissociation.

Varför får vissa personer borderline?

Orsaker till borderline. Varför vissa personer får borderline är fortfarande okänt. Men en teori är dock att de personer som lider av borderline har en medfödd känslomässig sårbarhet samtidigt som de utsatts för ett trauma under uppväxten.

Vilka kriterier måste man uppfylla för att ställa diagnosen borderline?

Om man går efter DSM-IV (upplaga 4 av DSM) så måste fem av följande nio kriterier uppfyllas för att diagnosen borderline ska ställas. Gör stora ansträngningar för att undvika verkliga eller inbillade separationer. Observera: Självmords- eller självstympande beteende som beskrivs under kriterium 5 räknas inte in här.

Vad är tecken på förtvivlan hos borderline?

Känslor av förtvivlan, ensamhet, nedstämdhet, irritation och ångest är vanliga hos en person med borderline. Känslorna är också instabila vilket betyder att man i ena stunden kan vara lugn och harmonisk för att i andra stunden känna sig uppjagat och ledsen.

Har hon borderline?

Personer med emotionellt instabilt personlighetssyndrom – även kallat borderline – är ofta impulsiva och emotionellt instabila. Humörsvängningar, intensiva känslor och en negativ självbild är vanligt. Bilden av människor i deras närhet tenderar att skifta mellan svart och vitt.

Vad är skillnaden mellan borderline och narcissism?

Narcissister har ibland drag av borderline. Enligt psykoanalytikern Otto Kernbergs teorier om utvecklingspsykologi är narcissism en del av en övergripande kategori som han kallar för ”borderline personlighetsorganisation” (BPO).

Är bipolär och borderline samma sak?

Bipolär sjukdom är mycket mer än att man antingen är neråt eller uppåt och borderline innebär mycket mer än att man är mer känslig än andra, att man ser allt i svart eller vitt, skriver hon. Tankar som förtär, idéer som sprudlar, sömnlösa nätter, mörkret som stannar, ljuset som kommer tillbaka.

Vad är det för skillnad på Borderline och bipolär?

Recidiverande depressioner kan vara fas i bipolär sjukdom där en manisk eller hypoman fas visar sig så småningom. Hypertymt temperament (se nedan under Symtom) kan vara del i bipolär sjukdom. Borderline personlighetsstörning uppträder ofta tillsammans med bipolär sjukdom (se avsnittet Personlighetsstörningar).

Share this post