Frågor

Vad gjorde David Scott och James Irwin pa manytan?

Vad gjorde David Scott och James Irwin på månytan?

De tidigare expeditionerna kunde bara undersöka månytan närmast landningsplatsen medan Apollo 15 kunde undersöka en stort område runt månlandaren. Apollo 15’s rover körde totalt ca 30 km och David Scott och James Irwin gjorde som längst utflykter på 5 km från landaren.

Finns luftmotstånd på månen?

Experimentet är även vanligt i skolorna när luft pumpas ur ett rör och en fjäder och sten faller tillsammans, och i samband med månlandningen under Apollo 15-färden år 1971 visade astronauten David Scott hur en hammare och en falkfjäder föll lika snabbt och landade samtidigt på månens yta; eftersom månen inte har någon …

Vad faller snabbast på månen?

Det sägs att alla föremål faller lika fort så länge som man inte räknar med luftmotståndet. Varför är det så, och har man testat detta praktiskt? Att ett föremål faller beror på tyngdkraften, som verkar mellan två föremål med massa.

Vilken landar först?

Vilken kula landar först? ”En fritt fallande kropp har samma acceleration oberoende av sin massa.” Denna slutsats drog redan Galileo Galilei på 1600-talet med hjälp av liknande experiment som det ovan. Alla fallande föremål (på jorden) dras med jordytan och accelererar med samma acceleration, tyngdaccelerationen.

Vad innebär Newtons andra lag?

Newtons andra lag kompletterar den första lagen. Newtons första lag säger ju att det krävs en kraft för att få till en förändring i fart eller riktning Newtons andra lag säger att så länge en kraft verkar på en kropp så kommer den att fortsätta accelerera.

Hur uppstår luftmotstånd?

Luftmotstånd är en kraft som beror på det mekaniska motstånd som strömmande luft orsakar. Det finns på grund av luftens molekyler. Till exempel när man cyklar studsar dessa mot en och man förlorar rörelseenergi som molekylerna tar upp.

Vad menas med ett föremåls Gränshastighet?

gränshastighet, terminalhastighet, inom aerodynamiken den maximala hastighet som ett föremål uppnår under ett fall genom atmosfären. Gränshastigheten begränsas av luftmotståndet och uppnås asymptotiskt.

Vilken slår i marken först?

Dom slår i marken samtidigt. Det lilla och lätta klotet faller lika fort som den stora bilen. Accelerationen är alltså lika stor för båda föremålen, även om de har olika massa. Från Newtons andra lag vet vi att kraften som verkar på ett föremål är lika med föremålets massa gånger accelerationen.

Hur fungerar Newtons lagar?

Medan Newtons första lag (Tröghetslagen) endast sade att det behövs en kraft för att ändra en kropps nuvarande rörelse, så förklara Newtons andra lag det matematiska sambandet mellan vilken kraft som ger vilken acceleration. Förklaring till formeln: Accelerationen (a) är proportionell mot kraften (F).

https://www.youtube.com/channel/UCBHbp3mJlEbO73dDVQZgkGg

Share this post