Frågor

Ar det lagligt att screena sms?

Är det lagligt att screena sms?

Endast om bilden utgör ett annat brott, såsom uppvigling eller förtal, är publiceringen kriminell. Notera dock att svaret på din kärnfråga, alltså om det generellt är olagligt att publicera en bild på en konversation, är nej.

Är de olagligt att ta skärmdump?

När du skypar, eller pratar över videolänk med någon, och den personen tar en skärmdump/printscreen/screenshot eller fotar dig utan ditt medgivande eller vetskap så bryter personen mot svensk lagstiftning. Samla digitala bevis och polisanmäl.

Kan man se om någon skärmdumpar på Facebook?

Nu till den nya nyheten, Facebook har gjort en uppdatering av Messenger som innebär att om någon mot förmodan skulle ta en skärmdump på en konversation där du har aktiverat tillfälliga meddelanden-funktionen, kommer du få en notis om det.

Får man hänga ut folk på facebook?

Till exempel namn och foton på privatpersoner som man publicerar på bloggar och sociala medier är i princip alltid tillåtna så länge man inte kränker personen. Att ”hänga ut” och skandalisera en privatperson är däremot ett typexempel på vad som normalt sett är kränkande.

Kan man läsa meddelanden på Facebook utan att det syns?

När du fått ett meddelande, öppna Messenger-appen, utan att öppna meddelandet. 2. Sätt mobilen i flygplansläge, utan att gå ur Messenger. Har du iPhone kan du ”swipea” nedifrån och upp, gå annars in i inställningar.

Är det olagligt att hänga ut någon på sociala medier?

Om en person sprider information om en annan person i syfte att folk ska se ned på den personen kan brottet förtal aktualiseras (5 kap. 1 § Brottsbalken). Däremot måste den uthängda personen kunna visa att den som hänger ut individen gör detta för att få andra att se ned på den uthängda individen.

Olaga integritetsintrång 6 c § BrB. Enligt bestämmelsen ska den som gör intrång i annans privatliv genom att sprida uppgifter eller bilder, och spridningen är ägnad att allvarligt skada den som uppgiften rör, dömas för olaga integritetsintrång.

Share this post