Rekommendationer

Vad ar vatten pa mars?

Vad är vatten på mars?

Vatten på Mars är beteckningen på alla former av vatten på planeten Mars. Jämfört med jorden har Mars väsentligt mindre vatten i alla tre faser. Huvuddelen av vattnet på Mars finns i kryosfären, det vill säga i form av iskalotter vid polerna samt permafrost i marken.

Vilken atmosfär har mars?

Mars är en av de fyra stenplaneterna och har en tunn atmosfär som till största delen består av koldioxid. Ytan är täckt av kratrar av olika storlekar likt månen, men Mars har precis som jorden även många vulkaner, dalgångar, vidsträckta slätter och iskalotter vid polerna.

Hur mycket is smälter på Mars axel?

Detta beror på att Mars axel tidvis lutar mycket kraftigt och stora mängder is smälter vid polerna. Mars har två månar, Phobos och Deimos, vilka båda är små och har en oregelbunden form. Månarna, vars namn är grekiska och betyder skräck och fruktan, förmodas vara infångade asteroider.

Varför uppmärksammade vi mars?

Redan våra förfäder uppmärksammade Mars tack vare att planeten är synlig för blotta ögat, att den rör sig (precis som de övriga planeterna rör sig) och att den har en klar röd-orange färg. Färgen kommer från planetens yta, som är täckt av stoftpartiklar bestående av stora mängder järnoxid.

Hur långt är mars från jorden jämfört med jorden?

Mars är mest lik jorden när man jämför dagens längd och lutningen av dess roterande axel; 24 timmar 37 minuter jämfört med våra 23 timmar 56 minuter och 25 grader jämfört med jordens 23,5 grader. Men eftersom Mars ligger mycket längre bort från solen (227 900 000 km) är dess år 669,6 dagar långt.

Hur lång är ett dygn på mars?

Ett dygn på Mars är marginellt längre än på jorden: 24 timmar, 39 minuter och 35 sekunder (det sideriska dygnet är cirka 2 minuter kortare); ett år på Mars är 687 jord-dygn och 668,6 mars-dygn.

Share this post