Ny

Hur man odlar ekologiskt?

Hur man odlar ekologiskt?

Ekologisk odling handlar egentligen inte om något annat än att odla på ett naturligt sätt. Man väljer bort gifter och bekämpar istället skadedjur på andra sätt. Jorden gödslas ekologiskt istället för med mineralgödsel (även kallad konstgödsel). Komposten blir en guldgruva och att samla regnvatten blir ett nöje.

Varför är det bättre att producera förädling varor?

Den ekologiska produktionens varierade växtföljder med större inslag av vallodling kan bidra till att öka den biologiska mångfalden. Det gäller främst i områden där variationen i landskapet inte är så stor, som exempelvis i slättbygderna. Det är högre krav på djurvälfärd i ekologisk produktion.

Varför är det bättre att köpa ekologisk mat?

Rikare natur. Fler värdefulla växter, insekter och fågelarter – naturen mår bra av ekologisk odling! Utan kemiska bekämpningsmedel, tack vare odling av olika grödor på fälten och med betande djur har ekologiska gårdar 30 procent högre biologisk mångfald jämfört med oekologiska.

Vad är Pyralider?

Pyralid är ett ogräsmedel som sprutas i lantbruket mot örtartade ogräs och bryts ner extremt sakta. Via stallgödsel och halm samt näringsprodukter i handeln hamnar det i fritidsodlares och husbehovsodlares odlingar.

Hur används EM Aktiv?

100 ml EM Aktiv till 10 liter vatten. Spraya på ytor och torka av med fuktig trasa eller moppa på golv.

Vad är EM Aktiv?

EM Aktiv förbättrar jordens fysiska, kemiska och biologiska egenskaper samt påskyndar kompostering. Detta är aktiverad EM (EMa) som är gjord på 3% EM-stamlösning, 3% rörsockermelass och vatten. Denna blandning fermenteras syrefritt i minst 10 dagar i 34-38 grader Celsius, och har pH-värde 3,3-3,6.

Vad krävs för att en produkt ska bli ekologisk?

Ekologiskt certifierad växtodling

  • använda ekologiskt utsäde.
  • inte kombinera ekologisk produktion med annan produktion om det innebär en risk för att produkterna kan förväxlas.
  • variera växtföljden.
  • endast använda gödsel av naturligt ursprung.
  • inte använda kemiska bekämpningsmedel eller genetiskt modifierade organismer.

Vad krävs för att en produkt ska vara ekologisk?

I Sverige måste alla som vill märka livsmedel som ekologiska certifieras och kontrolleras av ett godkänt kontrollorgan. Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Produkter från jakt på vilda djur eller fiske får inte märkas som ekologiska.

Vad är EM-1?

EM-1 är en blandning av gynnsamma mikroorganismer. Preparatet består av såväl aeroba som anaeroba arter vilka initierar en syrefri fermenteringsprocess som tillvaratar och producerar viktiga näringsämnen som gör jord och mark mer fertil.

Vad är EM?

Effektiva Mikroorganismer – även kallade EM – är en speciell blandning av mikroorganismer som stödjer regenerativa, återuppbyggande, processer och hämmar röta. Denna blandning utvecklades för ungefär 30 år sedan på ön Okinawa i Japan.

Kan man lita på att det är ekologiskt?

Kan man som konsument lita på eko-märkningen, att det inte är besprutade morötter som säljs under annan etikett? ”Ja, alla som köper ekologisk mat i butik kan känna sig säkra på att maten svarar mot de krav som reglerna ställer. EU-logotypen för ekologisk mat får bara hamna på godkända ekologiska produkter.”

Vilka är de vanligaste märkningar för ekologisk mat i butikerna?

De två vanligaste märkningarna som anger att en produkt är ekologisk i Sverige är EU:s gröna löv, det så kallade EU-lövet, och KRAV-märket.

Share this post