Ny

Vad ar hogfrekvent TENS?

Vad är högfrekvent TENS?

Högfrekvent TENS (50-120 Hz) fungerar genom stimulering av de inåtgående nervfibrerna (grindteorin) och ger framför allt en momentan smärtlindring. Lågfrekvent TENS (2 Hz) sägs ge mer långvarig smärtlindring genom frisättning av kroppens egna endorfiner.

Hur många gånger per dag kan man använda TENS?

Vid muskelvärk brukar en behandling ta 30 till 45 minuter och kan upprepas två till fyra gånger om dagen. I en del regioner kan du få låna hem en tens-apparat. Du får sedan lära dig hur du själv kan använda tens-apparaten hemma. Det går även att köpa en tens-apparat i butik eller på internet.

Kan man använda TENS på nacken?

Viktigt: Var uppmärksam på kontraindikationer i nacken och placera aldrig elektroderna på halsartären. En elektrisk massage med en TENS-maskin kan hjälpa till med nacksmärta. Huvudvärk och nacksmärta orsakas ofta av felaktig hållning eller stress. Bilden visar korrekt placering för 5 x 5 cm elektroder.

Vart får man inte sätta TENS?

Du får inte placera elektroderna på nacken eller bröstet! Det är därför som flera elektroder vanligtvis placeras runt det smärtsamma området för att nå alla nerverna.

Vart kan man sätta TENS?

För TENS (program 1–15) I regel kan du placera elektroderna på eller nära det område där du har smärta. Försök att hitta en elektrodposition där du upplever en stark men behaglig stimuleringskänsla. Stimuleringen kan leda till synlig muskelkontraktion, särskilt i TENS-programmen 7–11.

Var kan man köpa TENS apparat?

Alltid på Hjärtat!

  • TENS och EMS- apparat för smärtlindring, muskelträning och återhämtning.
  • Två separata justerbara kanaler med 64 förprogrammerade.
  • Inklusive fyra självhäftande elektroder.

Vad hjälper TENS mot?

Tens-apparaten skickar elektriska impulser till nerverna under huden. Det gör att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras och att smärtsignaler blockeras. Smärtlindringen kan räcka upp till några timmar efter avslutad behandling.

Hur länge kan man ha på TENS?

Smärtlindring ges så länge som stimulatorn är på. För högfrekvent TENS finns det ingen tidsgräns för hur länge behandlingen kan pågå. En behandlingstid är vanligen 30-60 minuter, 2-4 ggr/dag men patienten kan även välja att använda denna form av TENS under hela dygnet.

Share this post