Allmänning

Vilka konsekvenser fick industrialiseringen for manniskors levnads och arbetsvillkor?

Vilka konsekvenser fick industrialiseringen för människors levnads och arbetsvillkor?

Vilka konsekvenser fick industrialiseringen för människors levnads- och arbetsvillkor? Arbetsdagar varade i 12-16 timmar sex dagar i veckan, det fanns inte tillgång till semester och lönen var mycket dålig. Kvinnor tjänade hälften av det män tjänade och drabbades av missfall p.g.a arbetsförhållandena.

Hur såg samhället ut efter industriella revolutionen?

Den industriella revolutionen innebär att ett samhälle övergår från bondesamhälle till industri samhälle. De gamla hantverksmetoderna ersattes istället med maskiner och hantverkarna blev enkla arbetare på fabriker. Det första landet som började med den industriella revolutionen var inte mindre än Storbritannien.

Hur har den industriella revolutionen påverkat Sverige?

Industriella revolutionen ändrade inte bara sättet människor arbetade och bodde på i Sverige. Med industrialiseringen och kampen för bättre arbetsvillkor följde också de politiska och demokratiska reformer som skapat dagens svenska samhälle. Du kan också läsa mer om den politiska historien i Stockholmskällan.

Vilka negativa konsekvenser fick den industriella revolutionen?

Detta kom att kallas imperialismen (mer om det i nästa avsnitt). De långsiktigt viktigaste konsekvenserna av den industriella revolutionen var hur den påverkade miljön och den mänskliga befolkningsökningen. Industrialiseringen byggde på bruket av fossila bränslen (kol, olja) för att få produktionen att fungera.

Hur styrdes Sverige i slutet på 1800-talet?

Regeringsformen som beslutades den 6 juni 1809 slog fast principen om maktdelning, vilket innebar slutet för den enväldiga kungamakten. Folkskolan (1842), större frihet för företagare (1864), lika arvsrätt mellan könen (1845) och flera andra reformer stärkte folkets fri- och rättigheter.

Share this post