Allmänning

Hur gor honungsbiet for att beratta viktiga saker for sina vanner i bikupan?

Hur gör honungsbiet för att berätta viktiga saker för sina vänner i bikupan?

När samlarbiet har hittat god nektar (sockervatten) eller pollen (frömjöl) i blomman flyger hon hem. När hon kommer in i kupan kan hon berätta för sina kompisar vart de ska flyga för att hitta den goda maten. Först får familjen smaka på nektarn som hon har med sig, så de kan avgöra vilken blomma hon hittat.

Hur fungerar bisamhället?

I ett bisamhälle bor en drottning, cirka 1 000 drönare (hanbin) och 60-80 000 arbetsbin (honbin) som både jobbar inne och utanför bikupan med allt från städning och vaktning till att samla nektar och pollen från blommor. Drönarnas (hanbin) enda arbetsuppgift är att befrukta drottningen.

Hur är bin viktiga?

Tillsammans med andra pollinatörer, som till exempel fjärilar och kolibrier och fladdermöss, är bin nödvändiga för produktionen av mat och därmed människans överlevnad. Pollineringen är oerhört viktig för matproduktionen men även för bönders försörjning och den biologiska mångfalden.

När börjar drottningen lägga ägg på våren?

Hon börjar äggläggningen blygsamt tidigt på våren för att senare komma upp till ca 2000 ägg per dygn. Drottningen uppgift i samhället är inte enbart att vara äggproducent.

Hur många bin behövs för en burk honung?

Men nektar är bara 40% socker, och honung ungefär 80%, så biet bär bara 0,02g honung på varje tur. Hur många bin måste du då ha för att fylla en burk med honung? Svaret är 454/0.02g vilket ger: 22,700 bin för att fylla en enda burk!

Finns det kvinnliga bin?

DROTTNINGEN är den enda honliga individ som är fullständigt könsutvecklad i bisamhället. En bra drottning sägs kunna lägga upp till 3000 ägg per dygn. Med hjälp av doftämnen styr drottningen livet i samhället och när arbetsbina putsar, matar och vårdar henne förs doftämnen över till bina och sprids vidare i samhället.

Hur många blommor för 1 kg honung?

Arbetsbina dansar för att berätta var man hittar nektar och pollen. För att få ihop nektar till ett kilo honung måste bina besöka 6 till 8 miljoner blommor.

Vem blir Bidrottning?

Bidrottning är en fullt fertil, parningsduglig hona av sociala bin, som bland annat sociala arter av långtungebin, vägbin (Halictidae) och smalbin. Även motsvarande honor av andra sociala gaddsteklar, som myror och getingar kallas drottning.

Share this post