Frågor

Hur paverkar TBE hjarnan?

Hur påverkar TBE hjärnan?

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.

Kan man bli frisk från hjärninflammation?

De flesta som får hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation som beror på virus blir helt bra igen. Men ibland kan sjukdomen ge följdsjukdomar som nedsatt hörsel, epilepsi och andra besvär som har med nervsystemet att göra.

Hur känns neuroborrelios?

Om borrelia påverkar nervsystemet, kallas det för neuroborrelios och kan ge symtom såsom: stelhet i nacken. huvudvärk. kraftig värk i nacke, rygg, armar eller ben.

Vad händer i kroppen när man får TBE?

Symtom och komplikationer Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. Den föregås ofta av en mildare feberepisod några dagar tidigare som man tillfrisknat från.

Kan man bli förlamad av TBE?

Kramper och förlamningar förekommer också. De flesta blir helt återställda, men ungefär var tredje person får långvariga eller kvarstående besvär. Trötthet, minnesstörningar och koncentrationssvårigheter är särskilt vanligt. I ovanliga fall kan TBE orsaka förlamning.

Vad är Borreliaartrit?

Borreliaartrit är en av de sjukdomar som orsakas av bakterien Borrelia och som överförs genom bett av fästingar. Sjukdomen kallas också Lyme-artrit. Vid borreliaartrit är det oftast bara lederna som är drabbade.

Hur behandlas neuroborrelios?

Borreliainfektion (eng. Lyme borreliosis eller Lyme disease) behandlas med antibiotika. För vuxna med erythema migrans rekommenderas i Sverige fenoximetylpenicillin i 10 dagar. För behandling av neuroborrelios och borreliaartrit rekommenderas doxycyklin alternativt ceftriaxon i 10–14 dagar.

Share this post