Frågor

Vad ar Aspe?

Vad är Aspe?

Aspen är en storvuxen karpfisk med en speciell egenhet – den är nämligen en rovfisk. Aspen kan bli upp till 120 cm lång och är en långsträckt, kraftfull fisk. Munnen är relativt stor med ett tydligt underbett och ögonen är förhållandevis små. Unga fiskar är silvriga, eller lite guldfärgade med grågrön rygg.

Vad är speciellt med asp?

Asp går lätt att såga, klyva, skära och svarva. Det är dock svårt att få en jämn och slät yta. Är virket blött kan fibrerna resa sig. Vid borrning finns risk för ojämna och trasiga hål eftersom fibrerna är mycket elastiska.

Vilka förberedelser har aspen inför vintern och varför fäller den sina blad?

En asp i skogen (i Umetrakten) sätter knopp på eftersommaren och bladen börjar bli gula någon gång i september och fälls ofta i början av oktober.

Vad heter Aspens frukt?

Aspen är skildkönad och blomning sker på bar kvist i mars–april. De enkönade, små och hyllelösa (apetala), vindpollinerade blommorna är samlade i håriga hängen. Frukten är en kapsel med små, håriga frön som mognar i maj–juni och sprids med vinden. Asp har också en utpräglad förmåga att föryngra sig genom rotskott.

Vad menas med magasinering?

Om du är i behov av extra förvaring kan du magasinera dina ägodelar hos företag som erbjuder förvaring. Du frigör en hel del yta samtidigt som du inte behöver göra dig av med dina saker på grund av platsbrist. Det finns många företag som erbjuder magasinering men det finns några saker du behöver tänka på.

Är asp bra att elda med?

Asp – ger måttligt med värme Ved från lövträd är det bästa för öppna spisen. För öppna spisen. Asp används till att göra tändstickor. Ger inte så mycket värme men veden är lätt att elda och asp brinner stadigt med lugn låga.

Varför dör aspen?

Gamla aspar är relativt ovanliga eftersom de dels lätt angrips av rötsvampar och dels inte tål skugga så när skogen runtomkring växer upp dör aspen. Aspens blad är runda och väldigt platta, vilket gör att de rör sig vid minsta vindpust. Den europeiska aspens latinska namn, Populus tremula, betyder just darrande.

Share this post