Frågor

Hur lang ska en lie vara?

Hur lång ska en lie vara?

För slåtter i huvudsak på stenig och ojämn mark bör knaggen vara i axelhöjd. Ett annat sätt att beräkna längden på orvet är att översta knaggen skall vara 5/6 av kroppslängden. Det innebär att med en kroppslängd på 180 cm skall översta knaggen vara 150 cm.

Hur vass ska en lie vara?

Gör en lagom tunn egg härligt vass utan att slita så hårt på den vilket förlänger tiden till nästa knackning!

Vad slipar man en lie med?

jag brukar ta loss bladet och lägga det på en handduk i knät. Och slipa med en vanlig metallfil. Även ett bryne går bra.

Har lie i spetsen?

Lien består av ett vasst blad, liebladet (som heter Jå i Jämtland), samt ett långt träskaft som vilar mot överarmen och benämns orv. Handtagen på orvet heter knaggar. Liens blad ser lite olika ut beroende på vilken slåtter som avses bli utförd. Skålslåtter utförs med det långa bladet som har spets.

Vilket bryne?

När det kommer till vilket bryne du ska använda bör du till exempel använda ett keramiskt eller diamantbryne till japanska knivar, medan ett stålbryne kan skada de ofta känsliga japanska knivseggarna.

Kan man säd med lie?

En sädslie har oftast ett kort orv med en lång lie, vanligen med en långböj och bred udd. Används än idag i t,ex indien och Pakistan när man slår säd. När man slog råg så använde man istället en krok, som samlade upp säden.

Var kan jag köpa en lie?

Lie Komplett, 65 cm | granngarden.se.

Vad heter skaftet på en lie?

Lien består av ett vasst blad, liebladet (som heter Jå i Jämtland), samt ett långt träskaft som vilar mot överarmen och benämns orv. Handtagen på orvet heter knaggar.

Vad heter handtaget på en lie?

Vad kostar en lie?

En komplett lie med orv, blad, hammare, städ, bryne och hållare för brynet kostar cirka 2 500-3 800 kronor. Lite variationer främst beroende på val knackningsutrustning och kvalitet på bryne.

Vad heter ett Lieskaft?

Orv betyder ungefär detsamma som lieskaft. Ofta eftersökt i korsord.

Share this post