Innehållsförteckning [hide]
Varför blev det brist på mat i Sverige 1917?
Till följd av Första världskriget drabbades svenskarna av svår hungersnöd. Mellan vintern 1916 och våren 1917 bröt hungerkravaller ut och Sverige sattes i krigsberedskap. Staten hade räknat med att kriget skulle bli kortvarigt och därför fanns det inte några livsmedel lagrade i någon större kvantitet.
Vad kallades Hungerkravallerna 1917?
Hungerkravallerna våren 1917 har ibland kallats för ”den svenska revolutionen” trots att de aldrig ledde till någon samhällsomvälvning. Historikern Niklas Stenlås ser flera orsaker till att Sverige inte valde samma väg som Ryssland. – Det fanns ingen tydlig ledning för protesterna.
När var Hungerkravallerna?
Artikel i tidningen Släkthistoria där du kan läsa om hungerkravallerna 1917 då matbrist och ransonering ledde till upplopp i hela landet. Under första världskriget rådde livsmedelsbrist och hunger i Sverige. Våren 1917 fick folk nog av dyrtid och ransoneringar och kravaller bröt ut över hela landet.
När slutade ransoneringen i Sverige?
Staten ville kontrollera valutainförseln för att undvika en ekonomisk kollaps efter kriget då suget på importvaror som kaffe, gummi med mera var stort. Exempelvis var kaffe – det sista livsmedlet där ransoneringen togs bort – ransonerat mellan mars 1947 och augusti 1951.
Vilka livsmedel kommer det bli brist på?
Om importen försvinner är det också livsmedel som kräver importerade råvaror som det blir brist på, som kaffe, choklad, snus, kryddor och en stor del frukt och grönt. Även insatsvaror till industrin, och reservdelar eller maskiner kommer att påverkas.
Vad kommer att bli dyrt 2022?
Här är några av de livsmedel som enligt experterna redan ökat markant i pris och riskerar att rusa ytterligare om världsläget förvärras. Många dåliga saker har hänt på en gång: Från corona och transportproblem till hög inflation, rusande el- och drivmedelspriser och till råga på det krig och världsoro.
Vilken roll hade Sverige i första världskriget?
Sverige liksom Danmark och Norge förklarade sig vara neutrala under första världskriget. Finland tillhörde Tsarryssland sedan 1809, vilket innebar att Sverige hade en landgräns gemensam med en av de krigförande stormakterna. Dit hörde även Åland som dock sedan Krimkriget hade en särställning som en demilitariserad zon.