Rekommendationer

Vilka ar Sveriges djupaste sjoar?

Vilka är Sveriges djupaste sjöar?

Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m. Längre söderut i landet är Siljan (134 m) och Vättern (120 m) de djupaste sjöarna.

Vart är Hornavan djupast?

Hornavan (pitesamiska: Tjårvek) är en sjö i Arjeplogs kommun i Lappland som ingår i Skellefteälvens huvudavrinningsområde. Arjeplog ligger vid sjön. Hornavan är Sveriges djupaste insjö med ett största djup på 221 meter. Sjön är reglerad för elproduktionsändamål.

Hur djup är Vänern som djupast?

Sjöns medeldjup är 27 meter och största djupet ligger på 106 meter. Vänern delas av en skärgård mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön.

Vilken är Sveriges kallaste sjö?

Den sjö som har det mildaste klimatet är Ivösjön och kallast klimat har Tängvattnet och Locknesjön.

Vilka är de största sjöarna i Sverige?

Vänern är med sina 5 450 km2 och 153 000 miljoner m3 vatten den största och vattenrikaste sjön. Sett till ytan följs Vänern av Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Storsjön, Torneträsk och Siljan. Dessa sjöar står för över två procent av Sveriges yta.

Vart är det djupast i Storsjön?

Storsjön har en area på 464 kvadratkilometer. Största officiella djup är 74 meter, och medeldjupet är 17,3 meter, det största inofficiella djupet är 92 meter uppmätt av en dykare.

Vilka sjöar är störst i Sverige?

Landets största sjöar Vänern är med sina 5 450 km2 och 153 000 miljoner m3 vatten den största och vattenrikaste sjön. Sett till ytan följs Vänern av Vättern, Mälaren, Hjälmaren, Storsjön, Torneträsk och Siljan. Dessa sjöar står för över två procent av Sveriges yta.

Hur djup är Vänern och Vättern?

128 mVättern / Största djup

Share this post