Frågor

Ar det olagligt att ha replika?

Är det olagligt att ha replika?

Ett enkelt och sammanfattat svar är att det inte är olagligt att bära en replika på allmänna platser, då det inte likställs med ett riktigt skjutvapen trots att det liknar ett.

Får man gå runt med Fake pistol?

Olagligt att hota med låtsasvapen Men det kan faktiskt vara väldigt svårt att se skillnad på ett riktigt vapen och ett leksaksvapen. Därför är det viktigt att även här använda sunt förnuft. – Det är klart olämpligt att gå runt med ett låtsasvapen eftersom det är väldigt svårt för folk att se skillnad.

Får man äga antika vapen?

Finns det vapen som inte behöver anmälas till polisen? Riktigt gamla vapen, från före 1876 – brytpunkten för svartkrutsvapen – behöver inte registreras. Det finns också arvingar som önskar hänga morfars gamla fina vapen på väggen. – De som är licensfria är originalvapen tillverkade före 1890 som inte har enhetspatron.

Kan man köpa vapen utomlands?

Permanent införsel av skjutvapen Om du köper vapnet från ett EU-land, måste vapentransaktionen godkännas i det land du köper vapnet. Till detta ska bifogas ett svenskt godkännande för överföringen. Ansökan om licens respektive godkännande bör göras i god tid innan införseln till Sverige.

Att tillverka och sälja likadana eller liknande produkter är ett brott mot immaterialrätten. Om någon annan än den som äger ett varumärke, en upphovsrätt, en mönsterrätt eller ett patent tillverkar eller säljer likadana eller liknande produkter är dessa förfalskningar, så kallade piratkopior.

Kan man skjuta med en replika?

Replikor, oftast gjorda i metall, ser ut och känns precis som riktiga vapen. Dessa vapen kan man göra ”mantelrörelse” på eftersom dessa vapen har rörliga delar, samt skjuta med, fast inget kommer ut ur vapnet.

Är det lagligt att importera svärd?

För införsel av farliga föremål krävs tillstånd. (Det gäller inte sablar och svärd.) Du kan endast få tillstånd för införsel av föremål som är avsedda att ingå i en vapensamling eller innehas för något liknande ändamål. Tillstånd prövas av Polismyndigheten.

Får man köpa replika klockor?

Det är olagligt att köpa en falsk klocka Att köpa falska klockor är ett brott som kan straffas med böter och fängelse. Det är en mycket allvarligare aktivitet än att bara köpa en halvtaskig kopia från en gatusäljare.

Kan man skada någon med luftpistol?

Liknar en riktig pistol Soft air gun, eller luftpistol, kräver ingen vapenlicens utan går att köpa både på nätet och i butiker. Vapnen används ibland under rån, då de liknar riktiga pistoler. Skotten är inte dödliga, men kan skada.

Vart kan man köpa replika?

Vi har ett av Sveriges bredaste sortiment av replika vapen I huvudsak kommer större delen av replika vapnen från en av Spaniens äldsta och anrikaste familjeföretag Denix med över 100års erfarenhet att tillverka olika former av replikor på vapen.

Får man gå runt med soft air gun?

Att inneha kolsyrepistol eller soft air gun kräver ingen licens. Däremot är de förbjudna för personer under 18 år. Det är också olagligt att bära dem på allmän plats och betraktas som brott mot vapenlagen.

Kan man köpa svärd i Sverige?

Jag ska resa runt i Asien och funderar på att köpa med mig en sabel eller ett svärd som souvenir. Får jag ta med mig det hem till Sverige? Ja. Du behöver inget tillstånd från svenska polismyndigheten för att ta med dig ett svärd, sabel eller t ex machete.

Vilka knivar är lagliga att bära?

· I de flesta fall ska innehav av en mindre kniv, typ pennkniv, godtas. Bara om det finns speciella omständigheter som gör att det finns en mera påtaglig risk för att kniven kommer att användas som vapen omfattas innehav av sådana knivar av förbudet.

Share this post