Populära

Vilka myndigheter omfattas av arkivlagen?

Vilka myndigheter omfattas av arkivlagen?

Arkivlagen gäller arkiven hos myndigheterna — både statliga och kommunala sådana — samt hos vissa organ med myndighetsfunktioner. De grundläggande reglerna är gemensamma för alla dessa myndigheter och organ. Vissa bestämmelser gäller specifikt för de statliga myndigheterna och några specifikt för de kommunala.

Vad är Arkivförordningen?

Med stöd i arkivlagen och arkivförordningen reglerar föreskrifterna bland annat hur handlingar ska framställas, organiseras, redovisas, gallras, förvaras, skyddas och överlämnas. Riksarkivets generella föreskrifter och allmänna råd publiceras i Riksarkivets författningssamling (RA-FS).

Vad händer med Arkivutredningen?

Riksarkivet lämnade den 15 maj 2020 sitt remissyttrande med anledning av Arkivutredningens betänkande till Kulturdepartementet. Remissyttrandet återfinns här nedanför tillsammans med de inspel i viktiga frågor som Riksarkivet gjort till utredningen.

Vem bestämmer om arkiv i kommunen?

Enligt arkivlagen är det ett beslut som varje myndighet, d.v.s. kommunal nämnd, har rätt att på egen hand fatta i överens- kommelse med arkivmyndigheten.

Hur länge ska allmänna handlingar sparas?

Det finns ingen lagstadgad tidsangivelse för hur länge myndigheten måste spara allmänna handlingar. Enligt arkivlagen svarar varje myndighet för sin arkivvård. Det är alltså myndighetens egna arkiveringshandlingsplan som reglerar hur länge handlingen måste sparas.

Vad är offentlighetsprincipen för något?

Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att allmänheten, ofta enskilda individer och företrädare för media, har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet.

Vad gör man i ett arkiv?

Arkiv = en samling handlingar, fotografier eller annan information (källor) som kommer från en viss person, släkt, ett företag eller en förening. Ett arkiv är alltså en större eller mindre mängd dokument, bilder, datafiler och andra typer av information, som har skapats av en viss person eller inom en organisation.

Vad är arkivlagen?

Arkivlagen säger att alla myndigheters arkiv skall bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser: rätten för medborgarna att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, och. forskningens behov.

Vad är Arkivvård?

Enligt lag ska myndigheter och kommunala bolag ansvara för vården av sitt arkiv. Det innebär att säkerställa att ordningen i arkivet upprätthålls och att innehållet i arkivet beskrivs och förtecknas så allmänheten lätt kan ta del av de allmänna handlingarna. Stadsarkivet bistår genom tillsyn och rådgivning.

Vad syftar offentlighetsprincipen till?

Vad är offentligheten?

I vanligt språkbruk avses de verksamheter och platser i ett samhälle som är tillgängliga för dess medborgare vilket står i kontrast till det privata. I andra sammanhang kan offentligheten definieras som bärare av den allmänna opinionen men också som statlig representation.

Var finns arkiven?

På fliken Öppna på Arkiv-menyn visas en lista med de filer som du nyligen har öppnat. På fliken finns också länkar till platser där du ofta lagrar filer. I listan Senaste visas de filer du nyligen har öppnat från någon av dina enheter.

Share this post