Populära

Ar tortyr lagligt i Sverige?

Är tortyr lagligt i Sverige?

Sverige har ratificerat tortyrkonventionen men har ännu inte infört en särskild straffbestämmelse om tortyr i svensk lag. Det är mycket otillfredsställande att ett så pass allvarligt brott som tortyr i svensk strafftillämpning istället måste rubriceras som exempelvis misshandel, olaga tvång, människorov eller våldtäkt.

Vart finns tortyr?

Tortyr i modern tid Tortyren i Sovjetunionen under Stalintiden och Nazityskland under Andra världskriget är välkänd. Frankrike tillämpade tortyr i kriget i Algeriet.

Finns det tortyr i Sverige?

Varje svensk medborgare och utlänning här i Sverige är enligt regeringsformen skyddad mot kroppsstraff och tortyr. Detta förbud är absolut och kan inte inskränkas genom lag.

Vilka länder använder elektriska stolen?

Halshuggning (Saudiarabien, Qatar) Elektriska stolen (Alabama, Tennessee, Virginia, South Carolina, Florida, Oklahoma och Kentucky i USA.) Gaskammare (Kalifornien, Missouri och Arizona i USA.

Vart går gränsen för tortyr?

I konventionen definieras tortyr som ”varje handling som genom allvarlig smärta eller svårt fysiskt eller psykiskt lidande tillfogas en annan person”. Handlingen ska utföras av eller på uppdrag av en person som företräder staten och i ett visst syfte (till exempel för att framtvinga en bekännelse).

När förbjöds tortyr?

I Sverige förbjöds tortyr enligt lag 1772.

Vad innebär förbud mot tortyr?

Målet med konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning är att förbjuda alla former av tortyr och annan omänsklig eller nedvärderande behandling eller straff. Konventionen är en av de mest övervakade i världen.

Hur länge har tortyr funnits?

Tortyr har aldrig använts lika flitigt i Norden som i omgivande länder som bland annat Frankrike och Tyskland. Inom svensk rättsskipning finns det uppgifter om tortyr från medeltiden och under 1500- och 1600-talets häxprocesser användes emellanåt tortyr för att få de åtalade att erkänna och att ange andra.

När slutade man med hängning?

Den sista hängningen i Sverige genomfördes 1836 då drängen Nils Månsson avrättades.

När avskaffades dödsstraffet i Danmark?

I Danmark avskaffades dödsstraffet helt 1933 men återinfördes retroaktivt 1946, varpå 46 personer avrättades. Dödsstraff nämns för sista gången i dansk lag 1993. I Norge tillämpades dödsstraffet inte mellan 1876 och 1945.

Share this post