Trendig

Vad ar inte pedagogisk dokumentation?

Vad är inte pedagogisk dokumentation?

som ett arbetssätt i förskola är inte något man gör i en handvändning. Ibland tycks det så när man ser diverse argument om vad pedagogisk dokumentation är och gör med verksamheten. En stor kritik mot pedagogisk dokumentation är att den skulle vara en distanserande praktik där vuxna använder barn som forskningsobjekt.

Vad är projektinriktat arbetssätt i förskolan?

Pedagoger arbetar projektinriktat med barnen. Det kan vara allt från korta projekt som kanske bara räcker någon vecka till långa projekt som sträcker sig över en hel termin. Pedagogerna väljer projekt genom att ta tillvara barnens intressen, tankar och teorier.

Varför pedagogisk dokumentation PDF?

Genom arbetet med pedagogisk dokumentation kan den egna praktiken granskas och synliggöras och blir på så vis ett verktyg som gör det möjligt att följa barns utveckling och lärande, i relation till hur förskolan bidrar till barns utveckling och lärande.

Hur gör man en pedagogisk dokumentation i förskolan?

Vi behöver ha en plan över vad vi ska dokumentera av allt som sker på en förskola. Pedagogisk dokumentation ska synliggöra det som barnen gör, undrar över och vill lära sig mer om. Det behövs därför reflektion med både barnen och kollegorna för att ringa in detta.

Varför bör verksamheten dokumenteras?

När dokumentationen sker kontinuerligt och systematiskt är det möjligt att följa och analysera hur utbildningen stimulerar och utmanar barnen i deras utveckling och lärande. Det är först när ni synliggör varje barns möjligheter till utveckling som det går att utvärdera hur förskolan arbetar mot målen i läroplanen.

Vad är syftet med dokumentation?

Dokumentation utgör ett viktigt instrument i kvalitets-, säkerhets-, uppföljnings- och utvärderingsarbetet. Syftet med att dokumentera är att bidra till god kvalitet och säker vård. I dokumentationen tydliggörs den enskildes behov av hjälp och stöd samt vad, hur och vem som ska tillgodose hjälpbehoven.

Share this post