Rekommendationer

Kan man forlanga tjanstledighet?

Kan man förlänga tjänstledighet?

svar: Det finns inget hinder i att förlänga din tjänstledighet. Det du behöver göra är att ansöka om en ny ledighet hos din arbetsgivare. Hen har rätt att även denna gång skjuta på din begäran med upp till sex månader, så vi rekommenderar att ansökan kommer in minst sex månader innan du ska vara ledig.

Hur långt i förväg måste man ansöka om tjänstledighet?

För att kunna få din ledighet beviljad måste du: Ha varit anställd i minst sex månader (eller i minst 12 månader under de senaste två åren) Ansöka minst tre månader innan du planerar att vara ledig.

Hur länge kan arbetsgivaren skjuta upp studieledighet?

Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledighet som överstiger en arbetsvecka i upp till sex månader från ansökningstillfället utan att få berörd lokal arbetstagarorganisations samtycke. Däremot ska både arbetstagaren och arbetstagarorganisationen genast underrättas om beslutet och skälen för detta.

Får man jobba extra när man är tjänstledig?

Svar: Arbetsgivaren har ingen skyldighet att erbjuda arbete under tjänstledigheten. Däremot kan du och arbetsgivaren tillsammans skriva ett separat avtal där ni kommer överens om arbete under studieuppehåll så som lov och helger. Det går även att söka tjänstledighet terminvis och arbeta under sommaren.

Hur länge kan man vara tjänstledighet?

I normalfallet är det din arbetsgivare som avgör om du kan få vara tjänstledig eller inte. De flesta arbetsgivare brukar ändå ge tjänstledigt, oftast upp till sex månader. Om du vill söka tjänstledigt så måste du ta upp frågan med din chef för att komma överens om en tjänstledighet.

Vad händer med semesterdagar när man är tjänstledig?

Eftersom att arbetstagare har rätt till 25 semesterdagar under varje semesterår, har man rätt till semester även när man har varit tjänstledig. Dock har man enbart rätt till 5 semesterdagar under semesteråret, om man började efter den 31 augusti under det året, 4 § Semesterlagen.

Vad gäller för tjänstledighet?

En arbetsgivare kan i vissa fall bevilja tjänstledighet, men är i allmänhet inte tvungen att göra det. Tjänstledighet innebär att du är ledig utan betalning från din arbetsgivare.

När måste man söka tjänstledigt för studier?

Om du är anställd har du laglig rätt att få tjänstledigt för studier. Du måste ha varit anställd minst sex månader i följd eller sammanlagt tolv månader under de senaste två åren. Kom ihåg att begära tjänstledigt i god tid före studiestarten eftersom arbetsgivaren har rätt att skjuta upp tjänstledigheten i sex månader.

Vad gäller för studieledighet?

Tjänstledighet för studier. Enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet för studier om du varit anställd hos samma arbetsgivare de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren (så kallad kvalificeringstid). Vad du vill studera väljer du själv.

Kan man avbryta studieledighet?

Kan jag avbryta min planerade studieledighet och gå tillbaka till jobbet? Ja. Om du har varit ledig i mindre än ett år har du rätt att gå tillbaka till din arbetsplats två veckor efter att du meddelat arbetsgivaren att du har avbrutit studierna. Har du varit ledig i över ett år gäller en månad.

Hur mycket förlorar man på att ta tjänstledigt?

Om arbetsgivaren beviljar tjänstledigheten blir det 100 % avdrag på lönen. En anställd med fast månadslön får avdrag på månadslönen och en anställd med timlön får betalt för färre timmar.

Hur många gånger kan man ta tjänstledigt?

Behöver du ta hand om en sjuk närstående kan du beviljas tjänstledigt enligt lagen om ledighet för närståendevård. Du får vara tjänstledig i 100 dagar. Om ni är flera som tar hand om och vårdar personen får ni alla dela på de 100 dagarna.

https://www.youtube.com/watch?v=8zUrxeWPSNQ

Share this post