Rekommendationer

Varfor kan jag inte bestalla ett EU kort?

Varför kan jag inte beställa ett EU kort?

Försäkringskassan kan inte påskynda leveransen av EU-kortet. Om du är utomlands och blir akut sjuk men inte har ditt EU-kort till hands, kan du eller din vårdgivare kontakta oss på telefonnummer +46 771-524 524 för att få ett provisoriskt intyg. Du eller din vårdgivare måste uppge ditt svenska personnummer.

Hur fungerar EU kortet?

Kortet ger rätt till nödvändig vård vid sjukhus, läkar- och tandläkarmottagningar inom ett EU/EES-land eller i Schweiz som är anslutna till landets allmänna sjukvårdssystem. Med kortet betalar man enbart de patientavgifter som landets egna invånare betalar.

Kan man resa in i Sverige?

Den 9 februari 2022 hävde svenska myndigheter samtliga covidrestriktioner för inresa i Sverige från ett EU/EES-land. Detta innebär att alla, oberoende av medborgarskap, får resa in i Sverige från ett EU/EES-land utan några covidspecifika restriktioner.

Hur kan du få svenskt medborgarskap?

Anmälan eller ansökan om svenskt medborgarskap. Om du är medborgare i Danmark, Norge, Finland eller Island kan du, om vissa förutsättningar är uppfyllda, få svenskt medborgarskap genom anmälan till Länsstyrelsen. Till anmälan ska du bifoga ett personbevis. Beställ personbeviset Ansökan om svenskt medborgarskap.

Vad är medborgarskapet och medborgarrätten?

Medborgarskapet eller medborgarrätten (latin ”ius civitatis”), innebär i vidsträckt bemärkelse att en person har rättslig samhörighet med en stat och dess befolkning eftersom han är en del av den. Den rättsliga samhörigheten har två sidor, en yttre, folkrättslig, och en inre, statsrättslig.

Vad innebär dubbelt medborgarskap?

Dubbelt medborgarskap innebär att du är medborgare i mer än ett land. Om du blir svensk medborgare kan du behålla ditt tidigare medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter det. En svensk medborgare som blir medborgare i ett annat land kan få behålla sitt svenska medborgarskap. Vissa länders lagstiftning tillåter inte dubbelt medborgarskap.

Vad är ett gult kort?

Gult kort är i flera idrottsgrenar (till exempel fotboll, handboll, rugby) ett markeringskort som domaren använder för att visa att en spelare, eller laget, erhållit en varning. Inom fotboll innebär det andra gula kortet i samma match automatiskt utvisning, som markeras med rött kort.

Share this post