Frågor

Vilka djur ater balgetingar?

Vilka djur äter bålgetingar?

Det djur som gjort detta är vanligtvis en grävling eller en bivråk, som båda tycker om getingarnas larver och puppor. Men även räv och björn kan ge sig på getingbon.

Vad äter en bålgeting?

Bålgetingar är rovdjur och tar andra insekter som byten för att föda upp sina larver. Bytet styckas med de kraftiga käkarna och bedövas ibland med gadden. Vissa arter som förekommer i Sydostasien har specialiserat sig på att ta honungsbin som byten och kan då ställa till stor skada för biodlare.

Var är getingar på vintern?

– De flesta getingar dör under vinterhalvåret, det är bara drottningen som övervintrar. Men inte i boet som man kan tro, utan helst i ett frostfritt ställe i marken. Till våren lägger hon sedan ägg och ett nytt samhälle kan byggas upp.

Hur bygger getingar bo?

Getingar bygger sitt bo genom att tugga pappersmassa med saliv, vilket ger dem papperstunna väggar. Boet byggs i regel i skyddade områden med enkel tillgång till utsidan. Du kan ofta hitta getingbo i vägghåligheter, tak utrymmen under takfoten, i fågelholkar, skjul eller garage.

Hur blir man av med bålgetingar?

Ett litet bo från en ensam geting är det bara att sopa ner när getingen flyger iväg. Stora bon från bålgetingar bör man dock ta hjälp av Anticimex för att ta bort.

Hur ser Bålgetingens bo ut?

Bålgetingar bygger runda bon som kan vara stora som ett människohuvud. Boet tillverkas av söndertuggade träfibrer, som bålgetingdrottningen blandar med sin saliv. Boet placeras gärna i ihåliga träd men även under tak och i fågelholkar.

Hur lång tid tar det för getingar att bygga bo?

Svar: Drottningen börjar bygga sitt bo under våren, då är hon ensam i boet. I takt med att boet växer ökar antalet getingar. Under en varm och lagom fuktig sommar kan ett äldre getingbo sent på säsongen innehålla tusentals getingar.

När dör bålgetingar på hösten?

Särskilt under år då många drottningar lyckats övervintra kan boplatsbrist göra att bon även anläggs på vindar, i uthus, fågelholkar eller liknande. De första drottningarna syns normalt i maj och samhällena dör ut i oktober. Bona kan nå en ansenlig storlek och är inte sällan betydligt större än ett människohuvud.

När går bålgetingar i ide?

Övervintring. Det är bara drottningen som övervintrar. I maj träder de övervintrande drottningarna fram och bygger för varje år ett nytt bo.

Share this post