Rekommendationer

Vad menas med framlingsfientlighet?

Vad menas med främlingsfientlighet?

Främlingsfientlighet: Fördomar och diskriminering mot människor som på något sätt är annorlunda än majoriteten i ett visst sammanhang, även om de har samma etniska tillhörighet. Kulturrasism: Fördomar och diskriminering på grund av etnicitet, kultur eller religion.

Hur ska förskolan jobba för att lägga en god grund för tolerans och öppenhet och motverka negativa fördomar och främlingsfientlighet )?

Arbetet ska göras på en övergripande nivå till exempel genom att göra en översyn av olika rutiner, riktlinjer och policydokument, men även av attityder och normer som på olika sätt tar sig uttryck i verksamheten.

Vad menas med xenofobi?

Xenofobi är belagt i skrift sedan början av 1900-talet, och dess bruk har tilltagit de senaste årtiondena. Det betyder ’sjuklig fruktan för främmande, främlingsskräck, främlingsfientlighet’. Första ledet är det grekiska ordet xénos, som betyder ’främling, utlänning’ och ’gäst; värd’.

Hur värderar du ditt förhållningssätt i relation till användandet av digitala verktyg i undervisning i förskolan?

Sammanfattningsvis framgick det att förskollärare har en övervägande posi- tiv inställning till användningen av digitala verktyg. Förskollärare uttrycker att digitala verktyg får betydelse i undervisning genom att läromedlet används i ett pedagogiskt syfte och kompletteras av analogt material.

Vad är den rädd för som lider av xenofobi?

Latinets ord för ’gäst’ och ’värd’, hospes, är bildat till hostis, ’främling’, och hade grundbetydelsen ’den som tar hand om främlingen’. Det senare ledet i xenofobi ingår i ord som klaustrofobi, ’sjuklig rädsla för att vara instängd’, och agorafobi, ’torgskräck’.

Vad är Vithetsnormen?

Norm som kommer från rasistiska föreställningar om vita personers överlägsenhet. Vithetsnormen är så utbredd att vit inte ses som en hudfärg, utan som det normala eller helt enkelt som “hudfärgad”.

Share this post