Rekommendationer

Far man ta tillbaka en stulen cykel?

Får man ta tillbaka en stulen cykel?

Att själv ta tillbaka din cykel kan anses vara självtäkt. Självtäkt är ett brott som innebär att man olovligen rubbar annans besittning för att själv ta sig rätt (8 kap. 9 § brottsbalken). Om cykeln är fastkedjad får du alltså inte själv ta tillbaka den.

Hur undviker man att få sin cykel stulen?

Fler tips för att undvika cykelstöld

  1. Parkera helst cykeln på öppna platser där många människor är i rörelse och där det finns belysning.
  2. Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in cykeln i låsbart förråd eller garage om du har tillgång till sådant.
  3. Klistra över eller dölj märket om cykeln är dyr.

Vad händer om min cykel blir stulen?

I alla hemförsäkringar ingår ett skydd som gäller om din cykel blir stulen. Ersättningen är alltid begränsad till ett maxbelopp och normalt med en särskild självrisk. – Den ersättning som du kan få för en stulen cykel varierar kraftigt mellan olika försäkringsbolag, från 10 000 till 100 000 kronor.

Är cykel ett fortskaffningsmedel?

En cykel är så mycket mer än ett fortskaffningsmedel. Tänk vilken träning en cykel kan ge. Även om den har hjälpmotor så måste du trampa och vi kraftiga uppförslut så får du hjälpa till för att motorn ska orka ta dig över krönet.

Vad gör man om man hittar en stulen cykel?

Om du hittar något är du skyldig att anmäla det till polisen så snart som möjligt. Du är inte skyldig att anmäla hittegodset om du inte flyttar på det eller tar med dig det. Om du vet vem som är ägare får du meddela ägaren i stället. Då behöver du inte anmäla hittegodset till polisen.

Hur låser man sin cykel bäst?

Tänk på hur du låser fast din cykel Om din cykel är försedd med ett bakhjulslås (som är fastmonterat på ramen) bör du använda detta. Därutöver bör du även låsa fast framhjul och ramen i ett fast objekt, antingen med hjälp av ett bygellås, en kätting eller ett vikbart lås.

Hur ofta blir cyklar stulna?

Det är 10,5 procent av hushållen som uppger att de utsatts för cykelstöld under 2020. År 2020 anmäldes omkring 77 200 cykelstölder, vilket är en ökning med sex procent jämfört med föregående år.

Share this post