Frågor

Hur tvattar man tandstallning?

Hur tvättar man tandställning?

Behandla tandställningen försiktigt så att plasten inte spricker eller ståltrådarna deformeras. Gör rent tandställningen med ljummet vatten och en tand- eller nagelborste. Du kan också gärna använda lite tandkräm.

Kan man dricka vatten med skena?

Vatten kan inte rengöra en retainer på egen hand, men om man dricker vatten under dagen så kan det förhindra bakterietillväxt. Vatten förhindrar också muntorrhet, vilket också kan leda till tandproblem. Det är även viktigt att ta ut retainern då man ska dricka något sött eller äta.

När man drar ut en tand?

En tandutdragning kan bli nödvändig av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om omfattande kariesangrepp, inflammation, infektion, tandlossning, problem med visdomstand eller annan skada. Innan beslut fattas om att dra ut en tand ser tandläkaren alltid över alternativ för att rädda tanden.

Hur sätter man på vax på tandställningen?

Vad gör jag? Om ett bracket eller någon annan del av tandställningen känns vass mot läppen eller kinden, så kan man trycka dit en bit vax som man knådat till en liten kudde. Detta hjälper mot skav, och passar bäst att sätta dit när man ska sova.

Hur många gånger ska man borsta tänderna med tandställning?

Om du har tandställning får du räkna med att det tar fem till tio minuter att rengöra dina tänder varje morgon och kväll. Vid tandställningens bågar och fästen fastnar det nämligen matrester och bakterier lätt och därför räcker det inte bara med vanlig tandborstning och fluortandkräm.

Kan man svälja sin bettskena?

Nej, det är absolut omöjligt att oavsiktligt svälja skenan, både på grund av sin form samt dess storlek. Även om du sover på rygg, finns det ingen risk alls.

Vad kan man göra rent bettskena med?

Skenan ska rengöras dagligen med tandborste och tandkräm. Ibland bildas det en kalkbeläggning på bettskenan. Denna beläggning kan oftast avlägsnas om bettskenan får ligga i en lösning bestående av 1 msk ättika i ett glas vatten under en dag. På kvällen kan du sedan borsta den ren.

Hur länge ska man ha retainer?

Efter tandregleringen skall du ha retainers helst resten av livet. Det finns alltid en risk att tänder rymmer tillbaka. En borttappad eller trasig retainer får man betala för, så man måste vara rädd om sina retainers. Ett år efter att tandställningen tas bort är du helt avslutad hos oss.

Share this post