Rekommendationer

Varfor kliar det i underlivet efter rakning?

Varför kliar det i underlivet efter rakning?

Du kan få röda prickar, små sår, klåda och hårsäcksinflammationer om du rakar underlivet. Det beror på att rakningen skadar lite av det yttersta hudlagret, som annars skyddar mot att bakterier får fäste där. Det är mycket ovanligt, men ibland kan det klia för att du är överkänslig mot olika material.

Hur undviker man irriterad hud efter rakning?

Nyckeln till en bra rakning är att smörja in sig. Undvik kroppstvål och använd en lämplig rakkräm, -gel eller -skum för att undvika kliande hud eller utslag efter rakning. Rakprodukter säkerställer även att rakningingen sker så nära huden som möjligt.

Varför kliar det när håret växer ut på benen?

Varje hårstrå på huden sitter i en hårsäck. En hårsäck kan bli inflammerad om det kommer in bakterier eller svamp, till exempel när du rakar dig. En hårsäcksinflammation brukar gå över av sig själv.

Varför kliar det vid Könshåret?

Det brukar klia mycket att ha flatlöss. Du blir av med flatlöss genom att använda ett särskilt schampo eller en kräm. Flatlusen är ungefär en millimeter stor. Flatlöss trivs bäst i könshår, men kan även finnas i annat hår på kroppen, som under armarna, i ögonbrynen, ögonfransarna och i skägg och mustasch.

Hur får man bort kliande?

Några generella råd som kan lindra klåda:

  1. tvätta inte huden för ofta – tvål och vatten torkar ut huden.
  2. smörj in huden – mjukgörande salva och krämer skyddar huden.
  3. undvik att klia – kliande förvärrar besvären och kan orsaka infekterade sår.
  4. använd bomullshandskar på natten – då minskar du risken att klia sönder huden.

Hur får jag bort de röda prickarna efter jag har rakat mig?

Var noga med att skölja det nyrakade området med kallt vatten för att stänga porerna. Använd därefter en lotion eller fuktkräm som är avsedd för känslig hud, till exempel NIVEA Body Lotion Smooth Caring. Parfymerade produkter kan irritera huden ytterligare och orsaka rodnad.

Share this post