Allmänning

Vilka turskidor ska jag kopa?

Vilka turskidor ska jag köpa?

Ju bredare turskidor du väljer desto lättare är det att ta sig fram i lössnö och orörd terräng. Å andra sidan är smalare turskidor att föredra om du planerar att åka i skidspår. Därför ska du tänka extra på hur du ämnar använda skidorna, och välja bredd baserat på detta.

Hur breda ska turskidor vara?

Längre stålkant gör skidorna tyngre, men du får samtidigt kantgrepp längs hela skidan. Vilken bredd ska turskidorna ha? Ju bredare turskidor desto bättre bärighet får du i lössnö. Men om de är bredare än 55 millimeter kan du inte åka i ett pistat skidspår och ofta kan ju anmarschen i fjällvärlden gå i vanliga skidspår.

Hur långa turskidor ska man ha?

Längd turskidor Även turskidan ska vara något längre än dig själv. Ungefär 10 – 20 cm längre än din kroppslängd, och självklart med beaktning om eventuell packning.

Vilken längd ska man ha på längdskidor?

Vilken längd på skidorna ska du välja? För att beräkna rätt längd på dina skidor för klassisk stil bör du ta din egen kroppslängd och lägga till 15 till 20 centimeter, men också ta hänsyn till din vikt och tekniska förmåga. Dessutom så är det förnuftigt att följa tillverkarens rekommendationer.

Vilka Topptursskidor?

Om du söker ​klassiska topptursskidor​, välj ​skidor med ett midjemått på ungefär 75 till 90 mm. ​Mjuka skidor med en ​kort sidoskärningsradie på runt 15m ​kommer att vara lättare att hantera och mindre krävande vid utförsåkningen.

Kan man valla vallningsfria skidor?

Många som köper vallningsfria skidor är nybörjare, då är frågan hur man vallar ett par skidor helt befogad. Du lägg er ett rejält lager valla på skidans glidyta och fördelar vallan jämt över glidytan. Vänta därefter tills vallan torkat, borsta de vallade partierna med en nylonborste och ge dig ut i spåret.

Kan man göra skidor Vallningsfria?

Om du snabbt vill komma ut i längdskidspåren utan att lägga tid på vallning är vallningsfria skidor en smart allt-i-ett-lösning. Vallningsfria längdskidor har funnits länge men om du förknippar dem med skidor som har mönster på undersidan som hindrar dem från att glida bakåt får du tänka om.

Vad behöver man för topptur?

Stavar välj ett par relativt lätta, gärna med teleskopfunktion och grepp som går långt ner på staven. Ryggsäck en hyfsat lätt ryggsäck med möjlighet att fästa skidor, hjälm och isyxa på är att föredra, men som fortfarande sitter bra på ryggen.

Share this post