Allmänning

Nar kan man ga efter Fotledsfraktur?

När kan man gå efter Fotledsfraktur?

De flesta fotledsfrakturer är tillräckligt läkta efter ca 6 veckor och då kan rehabilitering påbörjas. Kvarvarande stelhet, framför allt på morgonen, lätt svullnad och hälta när du går är inte ovanligt ett par månader efter skadan. Svullnadsproblematik är inte ovanligt upp till ett år efter skadan.

Varför får man ont i trampdyna?

Det kan uppstå på grund av att du står på foten länge, har dåliga skor eller vid exempelvis löpträning. Behandlingen består av vila och avlastning. Har du ont i trampdynan under längre tid eller återkommande besvär kan det behövas annan behandling i form av bättre skor, skoinlägg eller fysioterapi.

Vad är Metatarsalgia?

Metatarsalgi eller framfotssmärta är ett mycket vanligt besvär i foten, och kan ha flera olika orsaker. Vid metatarsalgi är smärtan lokaliserad på undersidan av framfoten, vanligast strax innan tå 2, 3 och ibland 4. Smärtan känns framförallt av vid belastning så som långvarigt stående, gående eller löpning.

Måste man operera Skräddarknuta?

Det finns även silikonavlastande skydd för att minska tryck från skor, som kan användas som komplement. Skräddarknuta kan ibland kräva operation för att minska fotens bredd och därmed bli av med besvären.

Hur lång tid tar det för en fraktur i foten att läka?

Vilken behandling man får beror dels på hur instabil fotleden blivit och dels på hur många ställen som drabbats av brott. Det är vanligt att fotleden bryts på 1-3 ställen. Om fotleden betraktas som stabil behandlas frakturen med plastgips eller aircast. Vanlig behandlingstid är 6-8 veckor.

Hur träna efter Fotledsfraktur?

Fysioterapeuter ortopeden Sunderby sjukhus Träna enligt programmet 3-4 gånger/dag. Använd kryckor/krycka så länge du haltar. Tänk på att ta lika långa steg med båda benen och först sätta ned hälen och ”rulla över foten”. Om du har svullnad i benet, ligg med foten ovan hjärthöjd och utför fottramp (se övning 3).

Varför bränner det under fotsulorna?

Har man ont i främre delen av foten kan det röra sig om Mortons sjukdom som är en nervinklämning av nerverna i framfoten. Vanliga tecken på detta är att man får en brännande och skärande smärta i foten som kommer och går. Ofta blir det värre när man går och står länge.

Vad heter fotens undersida?

Fot (latin: pes) kallas den kroppsdel som på vissa djur avslutar benen och som används till förflyttning. Hos många djur utgör foten ett separat organ bestående av ett eller flera bensegment och vanligtvis naglar eller klor. Undersidan kallas sula eller fotsula.

Varför Pronera man?

Genom att pronera tar man upp lite av kraften som uppstår när foten kommer i kontakt med marken och är en positiv egenskap som man inte ska försöka förhindra. Foten är en komplicerad konstruktion med många ben, ligament och muskler. Att försöka hindra pronation genom olika stöd kan t o m vara kontraproduktivt.

Hur får man bort Skräddarknuta?

För skräddarknuta ska man behandla så att belastningen kommer på rätt ställe under foten. Behandlingen görs med en anordning som kallas StretchPower. Med hjälp av en stång utsätter vi underbenet för ett tryck så att fotleden böjs, rörligheten ökas och felet korrigeras.

Share this post