Rekommendationer

Vad ar ovrigt hushallsavfall?

Vad är övrigt hushållsavfall?

Har du koll på vad som finns i din påse? I påsen för övrigt hushållsavfall ska du slänga sådant som inte går att återvinna – blöjor, kvitton, tops, hushållspapper och liknande. Materialet skickas till förbränning i kraftvärmeverket i Västerås och blir till värme och el.

Måste man slänga sopor i påsar?

Släng allt i rätt påse Lägg allt som inte kan återvinnas i soppåsen, till exempel hushållspapper, servetter, dammsugarpåsar, bomullsrondeller, tops, blöjor, tejp och presentsnören.

Vad kostar sophämtning Örnsköldsvik?

I taxan för avfall ingår en grundavgift, en hämtningsavgift och en viktavgift. Hämtningsavgiften och viktavgiften grundar sig på hur ofta och hure mycket sopor vi hämtar….Grundavgift.

Typ av fastighet Exkl moms Inkl moms
Flerbostadshus, per lägenhet 270,80 kr 338,50 kr
Fritidshus, sommar (vecka 22-39) 476,00 kr 595,00 kr

Vad är Avfallspåse?

Svinnet på påsar är något som abonnenterna får betala. En lägre påsförbrukning sparar både på ekonomin och på miljön. När du behöver nya påsar knyter du en soppåse i den färg du önskar på din soptunna så levereras nya påsar av dem som hämtar soporna. Bor du i lägenhet har hyresvärden en lösning för att hämta nya påsar.

När är det sophämtning?

Kärlen för matavfall och restavfall töms normalt var fjortonde dag för permanentboende. Kontakta kundservice om du önskar en annan hämtningsintervall. All hämtning sker mellan kl 06-22.

Måste wellpapp vara extrem ren för att kunna återvinnas?

Pappersförpackningar ska vara tömda och torra. Detta händer med pappersförpackningarna Alla förpackningar av papp, papper och wellpapp som läm- nas till återvinning blir nytt papper eller ny kartong. Omkring sju gånger kan papper återvinnas. Ett ton retur- papper motsvarar ungefär 14 träd.

Var kastar man skumgummi?

Skumgummi (ej förpackning) sorteras som brännbart (soppåsen) Har du mycket skumgummi lämnar du det på din ÅVC.

Är kartong wellpapp?

Wellpapp är kartong med vågigt mellanskikt. Pappersförpackningar är förpackningar som fling-, juice-, mjölk- och yogurtkartonger. Wellpapp och pappersförpackningar lämnas på närmaste miljöstation eller läggs i behållare som finns utsatt på institutionen.

Vad görs med hushållssopor?

När du sorterar förpackningar av papper, glas, plast och metall och lämnar in det så kan materialet återvinnas och bli nya produkter. Matavfallet blir biogas till fordon och näringsrik jord, så kallat biogödsel. Restavfallet kör vi till förbränning där det eldas och blir till energi och fjärrvärme.

Vad kan man slänga i soptunnan?

Svar:

  • farligt avfall (exempelvis starka rengöringsmedel, målarfärg, lim, nagellack)
  • mediciner och andra läkemedel.
  • elavfall (exempelvis mobiltelefoner, datorer, hushållsapparater)
  • batterier.
  • tidningar, reklamblad och kataloger.
  • förpackningar i olika material (metall, glas, papper, plast)

Share this post