Allmänning

Vilken medicin ar bast mot diskbrack?

Vilken medicin är bäst mot diskbråck?

Vid svår ischias kan man prova läkemedel mot neuropatisk smärta (exempelvis gabapentin eller pregabalin). Tidig rörelseaktivering och smärtlindring med t ex TENS, akupunktur, McKenzie-övningar och traktion kan hjälpa patienten.

Är diskbråck permanent?

De flesta diskbråck läker ut av sig självt utan behandling om man har tålamod och står ut med smärtan tillräckligt länge. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av ischiassmärta bör man överväga operation.

Vad kan man träna när man har diskbråck?

Diskbråck kan läka utan operation. Men det kan ta många veckor att få en disk att läka. För många känns det mycket bättre efter en och en halv till två månader. Det kräver dock att man avlastar ryggen, och samtidigt håller ryggen i rörelse med övningar och på sikt styrketräning.

Är promenader bra vid diskbråck?

Sitta förvärrar ofta symptomen och även om smärtan inte skulle öka vid sittande så skapar du ökat tryck i ryggslutet vilket försämrar läkningen. Gå hellre flera korta promenader än en lång. Ju snabbare du kommer i rörelse, desto snabbare blir du bra.

Hur uppstår diskbråck?

Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Vad är mediant diskbråck?

Om bråcket går rakt bakåt kallas det för centralt eller mediant diskbråck. I regel går det snett bakåt, och det är då det kan träffa en spinalnerv som göra tt det kan skapa utstrålning längs nerven. Paramediant betyder att bråcket är lateralt (vid sidan) om mittlinjen, men på medialt (på insidan) av nervroten.

Har du diskbråck från bröstryggen?

Bröstryggs-symptom diskbråck. Detta ser vi minst av. Ett litet diskbråck känns lokalt som smärta i bröstryggen. Även diskbråck från bröstryggen kan stråla ut om det är kraftigare. Red flag. En ”röd flagga” är en kod för när man bör dra öronen åt sig och undersöka om det är allvarligare skada som skapar problem.

Share this post