Trendig

Vad menas med KOL?

Vad menas med KOL?

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL, är en långsamt förlöpande inflammatorisk sjukdom i luftvägar och lungor.

Vad är KOL och varför får man det?

KOL orsakas i de allra flesta fall av tobaksrökning. I tobaksrök finns en mängd giftiga ämnen som kan orsaka en inflammation i luftrören. Inflammationen orsakar de förändringar i lungans vävnader som är typiska vid KOL.

Har man dålig syresättning vid KOL?

Normal syresättning hos en frisk person är 95-99 procent, men syresättningen är ofta sämre hos KOL-patienter.

I vilken ålder får man KOL?

KOL är en vanlig sjukdom. Ungefär 10 procent av alla personer mellan 45 och 65 års ålder har KOL och andelen ökar med stigande ålder. Många med KOL i tidigt stadium vet inte om det, eftersom sjukdomen inte ger symtom förrän lungfunktionen är mycket nedsatt.

Kan man bli av med KOL?

KOL går inte att bota, men en ny metod gör det enklare att lindra symptomen. När väggarna mellan de små lungblåsorna, alveolerna, förstörs av KOL blir blåsorna färre och större, syreupptagningen sämre och lungan allt mer uppblåst i bröstkorgen.

Hur är syresättningen vid KOL?

Vid svår KOL kan det vara så att lungfunktionen är så pass nedsatt att syresättningen av blodet påverkas. Om man ser en varaktig sänkning av syresättningen i blodet kan du behöva syrgas dagligen vilket oftast ges med hjälp av en syrgasapparat.

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en sjukdom som ökar dramatiskt. För personer mellan 45 och 65 år är prevalensen 10 % och den ökar med stigande ålder. Den kroniska obstruktiviteten, som beror på en kombination av bronkiolit och emfysem, utvecklas smygande.

Varför finns KOL i så många kemiska föreningar?

Kol vill gärna få fyra elektroner till, från andra atomer. Vi kan se det som att kol har fyra armar, som kan hålla i andra atomer. Fyra möjliga bindningar är fler än något av de andra vanliga grundämnena i naturen. Det gör att kol är mångsidigt – det kan bilda miljontals olika föreningar.

Share this post