Frågor

Vad kan man gora av Radjurshorn?

Vad kan man göra av Rådjurshorn?

Innan metall blev billigare användes horn för att göra alla möjliga föremål: bägare, bestick, kammar, knivskaft, spelpjäser med mera. Oftast slöjdar man i horn från nötkreatur, ren, får och get eller vilt som hjort, rådjur och älg.

Hur länge ska trofén koka?

Koka skallen i några timmar på mild värme. Det räcker att vattnet sjuder. Nyp loss mjuknad vävnad och brosk med tång, en större pincett eller – försiktigt – med kniv tills allt mjukt är avlägsnat från skallen och den kan ställas på tork.

Hur flår man ett rådjurshuvud?

Momentet som det slarvas mest med är sågningen. Sedan råbockens huvud tagits av måste det flås. Det går även att såga huvudet utan att först flå det, men då är det mycket svårare att lägga sågsnittet rätt. Det absolut sämsta är att lämna sågningen till sist och försöka såga det kokta och rengjorda rådjurshuvudet.

Hur länge koka Rådjurshorn?

När du har kokat färdigt trofén, och det är rent från hinnor och kött, byter du till rent vatten i kastrullen. När vattnet har kokat upp häller du i cirka en deciliter vanligt tvättmedel i kastrullen. Sänk ned skalldelen i tvättmedelsvattnet och låt koka i 10-12 minuter. Efter kokningen – låt hornet stå på tork.

Hur sågar man en Rådjurstrofe?

Ett skallben kan sågas på flera olika sett. Detta är en smaksak och du väljer naturligtvis själv hur du skall ha din trofe sågad. Väljer du en kontinental sågning får du dra av 60 gram vid bedömning och en helskalle får ett avdrag på 90 gram.

Hur man flår en bäver?

Lägg bäver på rygg och lägg ett långt rakt snitt med kniven/skallpellen från svansroten, runt anus (som du skär bort o kastar) bägge sidor och ända upp till hakspetsen. Skär runt handled och hälen på baktassen, ta en liten såg och såga av tassarna. Gör samma sak runt svansroten.

Hur man flår en räv?

Att flå räv, är inte så svårt.. Man gör precis på samma sätt som när man flår mink eller mård. Var noga, använd helst skalpell och ha en vass avbitare. Börja längst bak och tänk analen som en triangel där pälsen får sitta kvar.

Hur gör man Trofe?

För om ögonen,hjärnan är kvar när man väl börjar koka så tar det mer tid att få skallen färdigkokt. Tänk att varje öga är som att koka ett ägg, så ju mer du får bort innan du kokar desto bättre. Skär gärna snitt i kinder och bakhuvudet i de köttigare partierna. Det underlättar under kokningen.

När fäller bocken sina horn?

Hornen fälls i november varje år och nya börjar utvecklas redan i januari.

Vad är en Guldbock?

I Svenska Jägareförbundets trofédatabas finns det cirka 3.700 guldbockar inmätta samt ett antal av äldre datum samlat i pärmar. Av dessa är det elva som kommer över 200 poäng. Jägarnas riksförbund har en bock som mäter över 200 poäng.

Hur mäter man Rådjurshorn?

Är mitt rådjurshorn värt att mäta? Du kan få en grov uppfattning om medaljens valör genom att väga hornet. Väger trofén (kapad genom ögonhålan och med näsbenet kvar) 350 gram så räcker den ofta till brons, cirka 400 gram behövs till silver och cirka 450 gram till guld.

När får kronhjorten sina horn?

Hornen fälls i februari till april. Enstaka hjortar kan fälla redan i januari. Generellt sett fäller de äldre och större hjortarna tidigare än de yngre.

Share this post