Ny

Varfor Vobblar skidorna?

Varför Vobblar skidorna?

Som nybörjare, när man plogar eller gör sina första svängar med parallella skidor, vrider man hela kroppen för att kunna svänga skidorna. Allt eftersom man utvecklas blir hastigheterna högre och backarna brantare, men man behåller ofta dessa grundläggande reflexer.

Vad är Rillning?

Rillning innebär att du skapar en struktur under skidan så att vattnet enklare ska transporteras bort. Rillning är därför väldigt viktigt för glidet vid varma och blöta fören. Det finns såklart olika mönster på rillarna, generellt kan man säga att ju varmare och blötare snö det är desto grövre struktur ska man ha.

Hur rilla skidor?

När du är klar med glidvallningen av dina skidor är det dags att rilla. Ha kvar skidan i vallastället. Börja längst fram vid spetsen, lägg på tryck med din kroppsvikt och för sedan rillern bakåt över belaget en gång. Se till att du håller rillern åt rätt håll.

Hur många gånger kan man slipa skidor?

Generellt behöver skidorna vallas en gång per veckas åkning. 3. Sist men inte minst behöver belagen slipas för att skidorna ska få en fräsch och tydlig struktur. Generellt behöver belagen slipas varannan säsong.

Är det svårt att lära sig åka skidor?

Många svenskar lärde sig åka skidor som barn, men om du växte upp i stan eller de södra delarna av landet kanske du aldrig fick lära dig. Som vuxen kan det kännas svårt att lära sig något nytt, men som tur är finns det många roliga sätt att lära dig att åka slalom på. När det är roligt går det lätt att lära!

Vilken Riller ska man ha?

En varm riller blir väl knappast vassare utan det borde väl vara att den värmer belaget som blir mjukare?? Blir kanske för mjukt att värma direkt på belaget. Hmm. Att värma belaget innebär ju också att värma glidvallan vilket, om inte annat, borde resultera i kladdigare rillerverktyg.

Vilka Riller behöver man?

2mm rak räcker långt, jag har fyra olika men använder nästan enbart 2:an. Följer Lager 157s vallarapporter och de verkar ha 2:an i 90 % av fallen. Ju kallare ju mindre effekt av rillning. Rillstopp som CLT skriver fungerar bra men då behöver man stenslipa om man vill ha bort strukturen.

Kan inte åka skidor?

Tänk på att skidorna styrs med fötterna; med hjälp av att peka med tårna kan du påverka skidornas riktning och börja träna på svängar. Flytta tyngdpunkten till ena foten så ska du se att skidorna börjar svänga. Lutar du åt höger så svänger du åt vänster och vise versa.

Share this post