Ny

Hur lang tid efter skadan bor korsband opereras?

Hur lång tid efter skadan bör korsband opereras?

Rehabiliteringstiden är lång efter operation. Därför krävs det att du följer de instruk- tioner och övningar du får och inte stegrar aktiviteter/övningar för snabbt. Tidigast efter 5 månader kan du börja träna din ordinarie idrott och med tävlings- moment bör man vänta minst 7 månader.

Hur många kommer tillbaka efter korsbandsskada?

Efter en främre korsbandsoperation är det vanligt att spelaren har målet att bli så frisk att hen kan spela igen. I en studie på elitfotbollsspelare, som inkluderade både män och kvinnor, var 94 procent tillbaka i matchspel 10-12 månader efter operationen.

Hur går en korsbandsoperation till?

Det gamla korsbandet tas bort Det gamla korsbandet och eventuella ärrbildningar tas bort. Sedan borrar läkaren ett hål från framsidan på underbenet och in i knäleden och ett annat hål från leden och upp i lårbenet där det nya korsbandet ska fästas.

När kan man börja gå efter en korsbandsoperation?

Rehabiliteringen efter korsbandrekonstruktion sker efter ett stegrat program över en tidsperiod på minst 6 månader, oftast 9-12 månader. Om fullgod styrka och balans uppnåtts vid 8-10 månader så kan personen återgå till full träning inom sin idrottsgren. Fullkontaktidrott i pivoterande idrott 12 månader.

Hur kan korsbandet gå av?

Den vanligaste orsaken till att du kan få en skada på korsbandet är att du har vridit knät kraftigt, till exempel när du har spelat fotboll eller fallit när du åkt slalom. Oftast är det främre korsbandet som går av helt eller delvis. Knäleden består av skelett och leder.

Kan man gå om man dragit korsbandet?

Fysioterapi gör att man oftast kan träna upp knäet till normal funktion trots ett skadat korsband. Övningarna som genomförs gör att musklerna kring knäet sakta byggs upp. I början brukar man ha kryckor när man går runt. Gradvis brukar man göra mer och mer krävande aktiviteter med sitt skadade knä.

Share this post