Populära

Hur stor del av Sverige ar bebott?

Hur stor del av Sverige är bebott?

Mellan år 2010 och 2015 ökade den bebyggda marken i Sverige med knappt 3 procent eller cirka 31 000 hektar. Fortfarande utgör den en relativt liten andel av landets totala areal, omkring 2,9 procent eller 1,2 miljoner hektar.

Hur många procent av Sveriges yta består av vatten?

Sverige är rikt på vatten. I hela landet finns drygt 100.000 sjöar större än ett hektar. Tillsammans täcker de en yta på 40.000 km², eller drygt 9 % av landets yta.

Hur mycket barrskog finns det i Sverige?

Enligt Riksskogstaxeringen (2004-2008) är de vanligaste beståndstyperna i produktiv skogsmark tallskog (38% av arealen), granskog (27%), barrblandskogar (15%) och lövskog (6%). Om man ser på virkesförrådet så är 39% tall, 42% gran och 12% björk (Skogsstatistisk årsbok 2010).

Hur stor del av Sveriges yta är skog?

Skogsmarken dominerar Sverige Sveriges yta täcks till 69 procent av skogmark. Bebyggd mark utgör endast 3 procent. Sverige är också rikt på myrar och våtmarker, och andelen öppen myr är med 7 procent större än den samlade andelen jordbruksmark.

Hur mycket vatten dricker vi i Sverige?

Bara tre procent är sötvatten. Två tredjedelar av sötvattnet är ytvatten som finns i glaciärer, sjöar och vattendrag och en tredjedel är grundvatten som bildas genom att vatten rinner ner genom jordlagren. I Sverige använder vi både ytvatten och grundvatten till vårt dricksvatten.

Vad växer i en barrskog?

Lingon, blåbär, odon, ljung, linnea, kruståtel, vårfryle, tall, gran, vårtbjörk, glasbjörk, rönn, gråsälg. Sen har vi ett antal mossor som t ex husmossa, väggmossa, björnmossa (flera arter) samt ett antal lavar; renlav (olika arter) torsklav, blåslav, näverlav, garnlav.

Hur ser det ut i barrskogar?

Barrskog är generellt ett skiktat ekosystem, där ett buskskikt närmare marken kan innehålla en, hassel och brakved. Ännu längre ner, i det så kallade fältskiktet finns olika sorters ris som ljung, blåbär och lingon och örter som inklusive skogskovall, liljekonvalj och skogsstjärna.

Share this post