Blogga

Nar vandra i Sarek?

När vandra i Sarek?

Sareks Nationalpark är lite speciellt när det gäller vandringen. Eftersom det inte finns några markerade vandringsleder eller övernattningsstugor så är det lite upp till en själv att klara sig.

Finns det björnar i Sarek?

Här i dalen trivs alla de fyra stora rovdjuren: björn, varg, lo och järv. Och just här är björnmarker.

Hur många dagar Sarek?

Sareks nationalpark är mycket stor, så det behövs tid för vistelsen här. 1-2 veckor kan vara lämpligt.

Vart ligger Skierfeklippan?

Skierfeklippan ligger vid utkanten av Sareks nationalpark och erbjuder kanske Sveriges mest storslagna utsikt. Har du någon gång sett magiska bilder av Sareks delta och dess ringlande vattendrag så är de med största sannolikhet tagna härifrån.

Får man tälta i Sarek?

För dig som vill tälta så gäller allemansrätten. Det innebär att man får tälta ett par dygn på samma plats i nationalparken. Tänk på att följa nationalparkens föreskrifter och allemansrättens grundregel – inte störa, inte förstöra. Välj en tältplats där du inte skadar marken och ta med dig allt skräp hem.

Finns det björnar i Abisko?

Det fågelrika deltat vid Abiskojåkkas mynning i Torneträsk är fågelskyddsområde under delar av året. Rovdjur som björn, järv och lo förekommer också i nationalparken. De är svåra att få syn på men under vintern kan du hitta spåren av dem. Vintertid kan du ofta se älg.

Finns björn i Sälen?

Upplev det orörda Sälen som bara ligger ett stenkast från skidområden och krogar. Transtrandsfjällens Naturreservat är ett skyddat naturområde i norra delen av Sälenfjällen. Området håller en unik flora och fauna och är känt för att vara var rikt på älg och vårt största rovdjur; björnen.

I vilket landskap ligger Skierfe?

I turistbroschyrer och utrustningskataloger ser man ofta bilder från Skierfe och det majestätiska delta-landskapet, men också den så ofta fotograferade vyn över Rapadalens mynning som leder rakt in i hjärtat av Sarek. Trots att detta är välkända områden så kommer vi troligtvis inte att stöta på så många andra vandrare.

Hur ta sig till Skierfe?

Skierfe ligger i det sydöstra hörnet av Sarek. För att ta sig dit blir första steget att ta bilen till Sitoälvsbron som ligger 93 km från Jokkmokk. Det går utmärkt att ta sig dit med hjälp av Google maps men tänk på att mobilnätet är dåligt på vägen så routa i god tid. Ta E45 en kort bit norrut från Jokkmokk.

Får man elda i Sarek?

Får jag elda överallt i Sarek nationalpark? Det är tillåtet att elda inom hela världsarvet Laponia. Du får göra upp eld med löst liggande pinnar och grenar på marken. Men det är inte tillåtet att bryta kvistar, hugga eller såga ner levande eller döda träd, ris och buskar, eller ta näver från levande träd.

Share this post