Rekommendationer

Vem uppfann vaxduken?

Vem uppfann vaxduken?

Mer sällan tänker vi på hemmets vardagliga artefakter, på tandborstar, vaxdukar och hålfotsinlägg. Eller ta Wettexduken, som väl finns i de flesta svenska hem. Visste du att den är en svensk uppfinning? Anna-Karin Murén och Åsa Kax Ideberg bestämde sig för att sätta denna anspråkslösa nyttopryl i strålkastarljus.

Vad är vaxduk gjort av?

Materialet är av hållbart PVC material och har en undersida utav flecce som gör att det inte glider lätt på bordet. Vinylvaxdukar är avtorkningsbara och kan rengöras snabbt utan maskintvätt. Vaxduken passar bra att använda inne som ute.

Är vaxduk farligt?

Duken tål UV-ljus i en utsträckning som inga andra dukar på marknaden. Och så är dessa vaxdukar godkända för kontakt med livsmedel – och de är naturligtvis Oeko-tex-certifierade. Så du behöver inte oroa dig för ohälsosamma ämnen som eventuellt kan skada din familj eller miljön.

Kan man stryka en vaxduk?

Enklast är ju att torka av med en våt trasa. Men det går givetvis bra att tvätta dem i maskin. Sen stryker man bara på avigsidan med två prickar.

När kom vaxduken?

I slutet av 1940-talet kom den nyuppfunna plasten att ersätta fernissvarianten av äkta vaxduk. Den korrekta benämningen blev nu vävburen plast som till sin natur avlägsnar sig ännu mer från första tidens vaxduk. I dagligt tal lever benämningen ”vaxduk” fortfarande kvar.

Vad består galon av?

Galonväv eller galon är ett annat namn för plastbelagd textilväv; ”vävplast”. Textilväven som beläggs består oftast av bomull eller nylon och plasten som används som beläggning utgörs oftast av polyvinylklorid (PVC) eller polyuretan (PU).

Är vaxduk vattentät?

De har även värmeresistenta egenskaper och gör sig bra i kalla temperaturer. Olika typer av vattentäta textiler passar olika projekt. Här är ett par populära vattentäta textiler: Vaxduk – 100% vinyl, helt vattentät, glansig, tålig, fransar ej.

Hur gör man Bivaxdukar?

Gör så här:

  1. Lägg tygbiten på en ugnsplåt och strössla ut bivaxbitar tätt över hela ytan.
  2. Sätt in plåten i ugnen på låg värme i någon minut – vaxet smälter kanonsnabbt!
  3. Kolla så att hela tygbiten blivit täckt av det smälta vaxet, annars smeta ut det eller lägg på lite till och sätt in en omgång till.

Kan man tvätta Textilvaxduk?

Kan tvättas i 40 grader och strykas på låg värme.

Hur laga Galonkläder?

Laga hål & revor på regnkläder | Enkel guide i 3 steg

  1. Hål i regnställ med yttermaterial av PU.
  2. Rengör ytan noga med medföljande Desinfektionsservetter.
  3. Runda av spetsiga hörn på lagningslappen för bättre fäste.
  4. Tryck fast hela lagningslappen mot regnjackan. Inga luftbubblor får finnas kvar när du är färdig.

Share this post