Trendig

Vad kostar el certifikat?

Vad kostar el certifikat?

Under februari 2022 kostade ett elcertifikat i snitt 11,11 kronor. Det var 16 procent mindre jämfört med samma månad föregående år.

Hur bestäms priset elcertifikat?

elbolag har en skyldighet att köpa en viss mängd elcertifikat i förhållande till den el de säljer (s.k. kvotplikt) skapas det en efterfrågan. Värdet på elcertifikat varierar med utbudet, dvs hur mycket förnybar elproduktion som finns i systemet, och efterfrågan — som bestäms utifrån hur hög kvotplikten är.

Hur mycket kostar förnybara energikällor?

Men om mycket av elproduktion kommer från förnybara energikällor kan ett lågt elcertifikatspris utjämna skillnaden i kostnader för elcertifikat mellan olika månader….Dina kostnader för elcertifikat.

Energianvändning per år Elcertifikatspris Kostnad/år
5000 kWh/år 3,2 öre/kWh 160 kr/år
20000 kWh/år 3,2 öre/kWh 640 kr/år

Hur säljer jag elcertifikat?

För privatpersoner finns det i regel två typer av aktörer man kan sälja elcertifikat till: elbolaget som man säljer sin överskottsel till, eller företag som tillhandahåller elcertifikatmätare och insamling av dess data.

Hur mycket får man för elcertifikat?

Tidigare har priserna på ett elcertifikat legat över 200 kronor, vilket genererat en inkomst på ca 20 öre per kWh. I dagsläget ligger de betydligt lägre på omkring 2 kronor. En genomsnittligvilla anläggning på 5 kW får cirka 2-5 elcertifikat per år. Med de aktuella priserna blir därför årsinkomsten cirka 10 kronor.

Vad är kvotplikt?

Efterfrågan på elcertifikat skapas genom kvotplikt. Som kvotpliktig är du skyldig att inneha en viss mängd elcertifikat i förhållande till försäljning eller användning av el. Kvotplikten ska deklareras årligen till Energimyndigheten.

Vem köper mina elcertifikat?

Elcertifikat kan köpas från producenter av förnybar el, elleverantörer, elhandlare, mäklare eller ombud.

Share this post