Populära

Hur hitta i Generalmonsterrullor?

Hur hitta i Generalmönsterrullor?

För flottans generalmönsterrullor söker man på ”Amiralitetskollegium”. När man söker efter flottans generalmönsterrullor bör man dock söka i både arkivet ”Rullor flottan 1635 – 1915” samt i arkivet ”Amiralitetskollegium” för att få en komplett bild över vilka rullor som finns för ett visst båtsmanskompani.

Hur hittar man soldattorp?

Ett sätt att hitta ett soldattorp är att leta i äldre kartor. I många län finns den häradsekonomiska kartan från slutet av 1800-talet. Där är Soldattorpen utmärkta med ett ST. En annan karta som finns för hela landet från 1800-talet är Generalstabskartan.

Hur hitta soldat?

Sök soldat

  1. Centrala Soldatregistret är en nationell sökdatabas, fritt tillgänglig för alla med en internetuppkoppling (open access).
  2. Databasen omfattar Yngre indelningsverkets soldater som antagits mellan åren 1682–1901.
  3. Vid respektive lokalt soldatregister kan det finnas ytterligare uppgifter om soldaten eller torpet.

Hur blir man korpral?

Sedan 2015 bär korpralen agraff för gruppbefäl på fältmössa 90 samt i flottan broderat mössmärke på båtmössa m/48. För att kunna bli befordrad till korpral krävs att soldaten/sjömannen genomgått gruppbefälsutbildning med godkänt resultat.

Hur många svenskar dog under första världskriget?

Historiker vet fortfarande inte hur många svenskar som dog i första världskriget men de senaste siffrorna bekräftar tusentals. Både män som slogs för det politiska, kvinnor som lappade ihop dem vid fronten och pojkar med stora drömmar och hungriga magar.

Hur såg det ut i Sverige under första världskriget?

Sverige var, liksom Danmark och Norge, neutralt under första världskriget. Finland tillhörde Tsarryssland sedan 1809. Detta innebar att Sverige hade en landgräns mot Ryssland som var en av de krigförande stormakterna i det stora kriget.

Hur många fransmän dog i första världskriget?

Inte i något senare krig har det förekommit så stora fältslag som under första världskriget. Under slaget vid Somme 1916 omkom 600 000 allierade (engelska och franska) soldater och 500 000 tyska soldater. Vid slaget vid Verdun omkom 330 000 tyska och 350 000 allierade soldater.

Hur många dog under första världskriget sammanlagt?

Första världskriget orsakade mellan 8,5 och 16,5 miljoner människors död, siffrorna innefattar både civila och militärer.

Hur levde man i Sverige under första världskriget?

Till följd av Första världskriget drabbades svenskarna av svår hungersnöd. Mellan vintern 1916 och våren 1917 bröt hungerkravaller ut och Sverige sattes i krigsberedskap. Staten hade räknat med att kriget skulle bli kortvarigt och därför fanns det inte några livsmedel lagrade i någon större kvantitet.

Share this post