Frågor

Kan man hoppa av lumpen?

Kan man hoppa av lumpen?

Om man är intresserad kan man bli kallad till mönstring. Men om du inte är intresserad så behöver du oftast inte göra militärtjänst. Om du säger ja och börjar din värnplikt får du inte hoppa av. Det kallas för ett brott mot totalförsvarsplikten.

När startar lumpen 2022?

22 augusti 2022, programmet startar.

Hur ofta får man komma hem från lumpen?

Hur ofta får jag åka hem? Normalt är du ledig varje helg om inte övningar är inplanerade. Första helgen är det oftast inplanerad tjänst. Detaljerat schema kommer du få i samband med utbildningsstarten.

Hur många avbryter lumpen?

Mer än var tionde värnpliktig avbryter sin militärtjänstgöring. Trots att Försvarsmakten och Pliktverket tycker att det är oacceptabelt, finns inget centralt åtgärdsprogram för att minska avhoppen.

Vad händer om man lämnar lumpen?

Det står tydligt i lagen att en person som avbryter sin grundutbildning kan få böter eller fängelse i högst ett år. Din dotter kan alltså dömas till böter eller fängelse i högst 1 år om hon lämnar grundutbildningen utan tillstånd.

När får man besked om mönstring 2022?

Alla som ska kallas till mönstring får nu ett besked om det men själva kallelsen med datum och tid skickas ut ungefär två månader innan mönstringsdagen. Mönstringen pågår mellan maj 2022 och april 2023.

Hur mycket ledighet får man under lumpen?

19 § Totalförsvarspliktiga får ges tjänstledighet under grundutbildningen med högst tre dagar för varje påbörjad period om sex månader för väl utförda prestationer.

Vad får man betalt för lumpen?

Utbildningen är både fysiskt och psykiskt krävande. Under utbildningen har du rätt till flera förmåner. Du får till exempel cirka 4 400 kronor per månad och en utbildningspremie när du genomfört utbildningen. Du får också boende, mat och de kläder du behöver för att genomföra utbildningen.

Share this post