Allmänning

Hur ar vagen over Flatruet?

Hur är vägen över Flatruet?

Flatruet har inget vägnummer men hos Trafikverket går den som Z 531. Den sträcker sig över lågfjället Flatruet i norra Härjedalen och förbinder Ljungdalen och Funäsdalen, vilket är en sträcka på drygt fyra mil. Den delen som går uppe på själva kalfjället är runt 7 kilometer.

Var ligger Sveriges högst belägna väg?

Sveriges högst belägna landsväg går mellan Mittådalen och Ljungdalen, 975 meter över havet. Du kan med andra ord köra rakt upp på kalfjället och stanna där det behagar. Utsikten är spektakulär och från vägen ges fri utsikt mot Helagsfjällen.

Vart ligger Flatruet?

Flatruet är ett lågfjäll i nordvästra Härjedalen, mellan Mittådalen i Härjedalens kommun och Ljungdalen i Bergs kommun. Fjället ligger i Storsjö socken. Över Flatruet går Flatruetvägen, Sveriges högst belägna landsväg, som är stängd nattetid under vintern samt vid dåligt väder.

Får man campa på Flatruet?

Vägen över Flatruet klassas som Sveriges högst belägna allmänna landsväg, och går 975 meter över havet. Parkeringsplatsen är stor. Det går att övernatta där om man vill fricampa.

Är Flatruet öppet?

Trafikmeddelande: Väg 531 – Väg avstängd Väg 531 över Flatruet är öppen.

Får man cykla på Flatruet?

Som bonusfakta för den vetgirige kan vi tala om att på Flatruet löper Sveriges högst belägna landsväg. Och även om slutmålet var detsamma varje kväll bjöds det på stor omväxling. Bara i Funäsdalen finns det cirka 30 cykelanpassade leder med en sammanlagd längd på 42 mil.

Får man tälta på Flatruet?

Man får campa en natt på angiven parkeringsplats, men det finns en omfattande ”vildcamping” – det vill säga att man campar mer än en natt och kanske dessutom kör ut på kalfjället med sitt ekipage. – Naturen på Flatruet är känslig, säger Bo Göran Lund, turistföretagare i Storsjö.

Hur bestiger man Helags?

För att vara en stortopp är Helagsstöten relativt lätt att bestiga. Från stationen går man mot sydväst och följer längre upp nischkanten med dess blockrika terräng ovanför glaciören. På drygt 1600 m passeras ett renstängsel varefter man på den återstående kilometern till toppen rundar Helagsglaciärens sydände.

Share this post