Trendig

Vad innebar Kollektivtrafiklagen och vad ar syftet med den?

Vad innebär Kollektivtrafiklagen och vad är syftet med den?

Lagen om kollektivtrafik (2010:1065) trädde i kraft den 1 januari 2012. Den nya lagen innebar bl. a. att kollektivtrafikföretag fritt fick etablera kommersiell kollektivtrafik inom alla geografiska marknadssegment.

Vilka kör buss åt SL?

Transportsystem

Trafikslag Operatör
Buss (SL-Buss) Buss Keolis Arriva Nobina Transdev
Flygbuss Buss Flygbussarna
Färja (Skärgårdstrafiken) Båt Flera
Färja (Djurgårdsfärjan) Båt Blidösundsbolaget

Vilka delar inom kollektivtrafikens område är regionala kollektivtrafikmyndigheten ansvarig för?

Vidare föreskrivs att den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) ska verka för att den regionala kollektivtrafiken är tillgänglig för alla resenärsgrupper. Transportstyrelsen har ansvar för tillsynen av kollektivtrafiklagen och är dessutom en av 22 s.k. strategiska myndigheter inom funktionshinderspolitiken.

Vem finansierar kollektivtrafiken?

Kollektivtrafiken finansieras till cirka 50 procent av biljettintäkter och till 50 procent av regionbidrag från landstingsskatten. I vissa fall sker finansiering även via kommunalskatten. På en mer detaljerad nivå kan finansieringen fördelas annorlunda.

Vad går SL pengarna till?

Låt vara att de pengar som landstinnget ger SL för driften helt finansierar overheadkostnader och driftskostnader för huvudmannaskapet. I så fall använder SL de 566 kr till att köpa tjänsten trafik från någon leverantör.

Vad är Trafikförsörjningsprogram?

Det regionala trafikförsörjningsprogrammet handlar om hur kollektivtrafiken ska planeras på bästa sätt. Bra tillgång till kollektivtrafik har stor betydelse för tillväxt och välfärd. Kollektivtrafiken är viktigt för att vidga arbetsmarknadsregionerna.

Vad är allmän trafikplikt?

Med allmän trafikplikt menas enligt EU-förordningen (1370/2007) om kollektivtrafik, de krav som en behörig myndighet definierar eller fastställer för att sörja för kollektivtrafik av allmänt intresse som ett kollektivtrafikföretag inte skulle ha något eget kommersiellt intresse av att bedriva utan att få ersättning …

Vilka delar inom kollektivtrafikens område är kollektivtrafikmyndigheten ansvarig för?

behovet av regional kollektivtrafik i länet samt mål för kollektivtrafikförsörjningen,

  • alla former av regional kollektivtrafik i länet, både trafik som bedöms kunna utföras på kommersiell grund och trafik som myndigheten avser att ombesörja på grundval av allmän trafikplikt,
  • åtgärder för att skydda miljön,
  • Beslut om allmän trafikplikt tydliggör vilken kollektivtrafik som kommer finansieras med offentliga medel. I grunden handlar det om att verkställa de mål och strategier som beslutas i det regionala trafikförsörjningsprogrammet.

    Vem bestämmer över lokaltrafiken?

    Transportstyrelsen kontrollerar att regionala kollektivtrafikmyndigeter och kollektivtrafikföretag följer kollektivtrafiklagen. Det gäller krav om trafikförsörjningsprogram, anmälningsskyldighet, trafikantinformation och uppgiftsskyldighet.

    Vem äger bussarna?

    Storstockholms Lokaltrafik

    Historia
    Ägare Region Stockholm
    Moderbolag Region Stockholm
    Dotterbolag Lista över SL:s dotterbolag.
    Övrigt

    Share this post