Rekommendationer

Var bor Mumin?

Var bor Mumin?

Mumindalen. Mumintrollens hem finns i Mumindalen, en idyllisk och fridfull plats där alla bor i sämja med den omgivande naturen. Det största huset i dalen är Muminhuset där alla gäster och invånare i Mumindalen alltid är välkomna.

Var bor Hemulen?

Hemulerna bor i Mumindalen och de älskar ordning. De tycker om att bestämma och väntar att alla regler följs till punkt och pricka. Men hemulerna är inte bra på att lyssna på andras åsikter och de har överhuvudtaget inget sinne för humor.

Vem illustrerade Mumin?

Tove Jansson är en av de mest kända Finska konstnärerna genom tiderna. Toves omåttligt värdefulla livsverk kommer fram i många olika former, så väl som författare, konstnär och serietecknare. Hon hade en väldigt mångsidig och färggrann karriär, men mest känd är hon som skaparen av Mumin.

Vad är Mårran för djur?

Mårran är en stor, kall, spöklik och skrämmande gestalt. Hennes anletsdrag består av två små, stirrande ögon, en stor näsa och en mun som visar tänderna i ett streck. Ursprungligen var hon färglös men har enligt den japanska tecknade TV-serien en mörklila nyans på kroppen.

Vem i Mumindalen samlar på fjärilar?

Hemulen. Hemulen är en vetenskapsman ut i fingertopparna och har därför inte mycket till övers för sällskapsliv. Han trivs alldeles utmärkt för sig själv, i sällskap av sina samlingar av fjärilar, frimärken och växter som bara växer och växer.

Vem i Mumindalen samlar fjärilar?

I den animerade TV-serien I Mumindalen är Hemulen en viktig bifigur och äger en stor trädgård där han planterar alla växter och frön han hittar under sina resor. Han har även en kusin som samlar på fjärilar.

Vad heter floden i Mumindalen?

Genom dalen rinner en flod, som svänger från nordost mot sydost. Nära Muminhuset finns en bro över floden, och vid bron finns också familjen Mumins brevlåda. Mumindalen avgränsas i öster av Ensliga bergen, en väldigt hög bergskedja som för många framstår som en okänd och aningen skrämmande plats.

Vad heter alla i Muminfamiljen?

Figurer

  • Mumintrollet.
  • Lilla My.
  • Muminmamma.
  • Muminpappa.
  • Sniff.
  • Hemulen.
  • Snusmumriken.
  • Snorkfröken.

Är Mumin svenskt eller finskt?

Mumintrollen är centralgestalterna i Tove Janssons böcker om Muminfamiljen, utgivna 1945–1970. De skrevs ursprungligen på svenska och publicerades i Finland på bokförlaget Schildts, och från 2015 på bokförlaget Förlaget. Böckerna finns översatta till över 40 olika språk.

När kom Mumin till Sverige?

1945. Söderström & Co publicerar den första Muminberättelsen – Småtrollen och den stora översvämningen – på svenska. Berättelsen handlar om Muminmammans och Mumintrollets sökande efter Muminpappa och hur de fann Mumindalen.

Är Mumin ett djur?

Mumintrollet. Ett ungt mumintroll av hankön som har huvudrollen i de flesta av böckerna.

Vad är Stinky för djur?

Stinky är en liten och vresig varelse som hela tiden hittar på rackartyg. Han gör det inte bara för att vara elak utan han riktigt njuter av att lura invånarna i Mumindalen och av att stjäla saker av dem. Men Stinky åker alltid fast för sina busstreck.

Share this post