Rekommendationer

Vad ar rekonstruktionsplan?

Vad är rekonstruktionsplan?

Vid tingsrättens borgenärssammanträde beslutas om rekonstruktionen ska fortsätta eller inte. Vi lägger fram rekonstruktionsplanen som redogör vilken verksamhet företaget driver, varför det har hamnat i den här situationen och hur det ska komma ur den. En redogörelse för bolagets tillgångar och skulder lämnas in.

När avslutas en rekonstruktion?

Företagsrekonstruktionen avslutas När syftet med rekonstruktionen har uppnåtts. Om gäldenären begär det. Om rekonstruktören eller en borgenär begär det och syftet med rekonstruktionen inte kan antas bli uppnått. Om gäldenären inte uppfyller sina skyldigheter i vissa avseenden.

Vad innebär ackord vid rekonstruktion?

Ackord innebär att gäldenären bara behöver betala en viss del av sina skulder eller får vänta med att betala skulderna, allt med syfte att undvika konkurs. Vid förhandlingen får borgenärerna rösta om de ska gå med på ackordsförslaget eller inte.

Vad händer efter en rekonstruktion?

Inom en vecka efter tingsrättens beslut om rekonstruktion skickar rekonstruktören en underrättelse till företagets fordringsägare. Underrättelsen innehåller bland annat en preliminär rekonstruktionsplan och en kallelse till ett borgenärssammanträde i tingsrätten.

Måste en fordringsägare acceptera ett ackordsförslag?

Det är vanligt att fordringsägarna erbjuds ett ackord på 25 % vilket innebär att företaget ska betala 25 % av skulden och att resterande del av skulden skrivs av. Om en tillräcklig majoritet av fordringsägare accepterar ackordsförslaget kan även övriga fordringsägare tvingas att acceptera ackordet.

Vem har rätt till lönegaranti?

Om du har rätt till lönegaranti är det Länsstyrelsen som betalar ut din lön.

Vad gäller under rekonstruktion?

Under rekonstruktionen tar staten över betalningsansvaret för de anställdas löner under viss tid. Detta kallas för statlig lönegaranti och syftar till att säkerställa att de anställda får betalt även om företagets ekonomi är väldigt ansträngd.

Vad krävs för att en rekonstruktion ska gå igenom?

Krav för att tingsrätten ska besluta om företagsrekonstruktion. Det måste kunna antas att företaget, nu eller inom kort, inte kan betala sina förfallna skulder. Det måste finnas förutsättningar för rekonstruktionen att kunna leda till att företaget ordnar upp de ekonomiska problemen och att verksamheten blir lönsam.

Vad är ackord och när kan det förekomma?

Om gäldenären ansöker om det kan rätten kalla till en förhandling om offentligt ackord mellan gäldenären och borgenärerna. Ackord innebär att gäldenären bara behöver betala en viss del av sina skulder eller får vänta med att betala skulderna, allt med syfte att undvika konkurs.

Kan man bli nekad lönegaranti?

En del av våra medlemmar har ansetts som självständiga företagare och därför nekats lönegaranti. En självständig resande säljare som har en inregistrerad firma, är momsredovisningsskyldig och betalar sina sociala avgifter själv kan i lönegarantiärenden bli betraktad som egen företagare.

Share this post