Frågor

Vem far utdoma vite?

Vem får utdöma vite?

När ett vitesföreläggande inte har följts kan Skatteverket ansöka hos förvaltningsrätten om att få vitet utdömt, vilket innebär att domstolen bestämmer om vitet ska betalas.

Vad är vitesföreläggande?

Ett vitesföreläggande är en tvångsåtgärd som ger Skatteverket en möjlighet att förstärka ett föreläggande genom att adressaten kan tvingas betala ett visst belopp om föreläggandet inte följs.

Vad händer om man inte följer ett föreläggande?

Ett föreläggande kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar. En annan möjlig följd av att inte följa ett föreläggande kan vara att en ansökan avvisas eller att myndigheten fattar ett beslut som är negativt för den som föreläggandet gäller.

Vad är skillnaden på vite och böter?

Vite är inga böter utan oftast ett påtryckningsmedel som myndigheter använder. Vite kan också förekomma som klausul i civilrättsliga processer. Till skillnad från böter kan vitet komma att upphöra om den som vid vite förelagts att uppfylla åligganden inom en viss tidsram också har gjort det.

Hur bestäms vitesbelopp?

Vitet bestäms då till ett visst belopp för varje tidsperiod av viss längd under vilken föreläggandet inte har följts eller, om föreläggandet avser en återkommande förpliktelse, för varje gång adressaten underlåter att fullgöra denna.

Vad händer om jag inte betalar vite?

Om mottagaren inte följer ett vitesföreläggande eller vitesförbud ska byggnadsnämnden ansöka hos mark- och miljödomstolen om utdömande av vitet. Byggnadsnämnden måste bifoga bevis om att vitesföreläggandet eller vitesförbudet inte följts.

Kan man överklaga ett föreläggande?

Den som har invändningar mot ett föreläggande som inte har förenats med vite kan begära att Skatteverket omprövar föreläggandet. Tiden för att begära omprövning är då två månader från det att den beslutet gäller fick del av detta (se 66 kap. 7 § andra stycket 6 SFL).

Vad menas med förbud mot vite att upprepa åtgärden?

Löpande vite tidsperiod, till exempel vecka, månad eller annan lämplig tidsperiod som föreläggandet inte har följts, gång mottagaren inte uppfyller förpliktelsen om det är fråga om en återkommande förpliktelse, eller. gång en överträdelse sker när det är fråga om ett förbud.

Vad betyder vitesförbud?

Vitesförbudet innebär att en domstol får, på yrkande av rättighetshavaren, vid vite förbjuda den som gör intrång att fortsätta intrånget. Enligt 33 kap 12 kap Rättegångsbalken kan den som ska lämna uppgift om egna förhållande till exempel i stämningsansökan vid vite föreläggas att fullgöra sin skyldighet.

Share this post