Allmänning

Hur lange ar narkotikabrott i registret?

Hur länge är narkotikabrott i registret?

Du har blivit fälld för ringa narkotikabrott och blivit ålagd dagsböter. Böter ska gallras fem år efter domen, beslutet eller godkännandet av strafföreläggandet eller föreläggandet av ordningsbot. Undantag från femårsperioden görs om du under den tidsperioden blir dömd för ytterligare brott.

Vad säger lagen om innehav av narkotika för eget bruk?

Innehav av narkotika för eget bruk är kriminaliserat och har en straffskala som sträcker sig från fängelse i 14 dagar till tre år (1 § NSL). Narkotikabrott kan docka anses vara ringa bland annat med hänsyn till mängden narkotika, och då är straffskalan böter eller fängelse i högst sex månader (2 § NSL).

Kan man bli av med körkortet för ringa narkotikabrott?

Om man gjort sig skyldig till ringa narkotikabrott kan det leda till att Transportstyrelsen återkallar körkortet för att körkortsinnehavaren anses opålitlig i nykterhetshänseende. Det är dock inte så att man automatiskt blir av med körkortet för att man blir dömd för ett ringa narkotikabrott.

Kan man få fängelse för ringa narkotikabrott?

Om narkotikabrottet anses som ringa kan man dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Normalgraden för narkotikabrott innebär fängelsestraff lägst 14 dagar och högst tre år. Straffet för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling innebär fängelse i lägst två och högst sju år.

Hur mycket narkotika får man ha för eget bruk?

Gränsdragningen mellan brott av normalgraden och brott som är att anse som ringa. Även fråga om påföljdsval. NJA 2008 s. 653:Innehav av 0,73 gram kokain för eget bruk har bedömts som narkotikabrott av normalgraden.

Får man inneha droger?

Det är olagligt att sälja, framställa, förvärva, bearbeta, transportera och inneha narkotika. Det är också olagligt att förmedla kontakter mellan säljare och köpare. Narkotikabrott kan leda till fängelse i upp till tio år.

Share this post