Allmänning

Ar Huawei farligt?

Är Huawei farligt?

Diskussionen kring riskerna med att låta kinesiska Huawei vara med och bygga ut 5G-nätet pågår runt om i världen. Men ett förbud mot att släppa in bolaget i 5G-nätet är fel väg att gå. Det är slutsatsen i en ny rapport om Huawei och säkerhetsfrågorna kring 5G.

Vad tycker Sverige om Huaweis planer på att bygga 5G i Sverige?

Den 20 oktober 2020 meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

Vilka länder har 5G?

Under 2020 har tekniken börjat rullas ut i större skala i flera länder, men det är ännu långt kvar till något land har nått full täckning. Sydkorea blev först i världen med att rulla ut 5g kommersiellt. I maj 2020 hade cirka 10 procent av landets mobilanvändare tillgång till 5g.

Vad händer med Huawei i Sverige?

Nya Huawei-telefoner kommer med Android-baserad programvara (med Huaweis HarmonyOS 2.0 eller EMUI användargränssnitt ovanpå). Men du kan bara installera Google-appar via en relativt komplicerad och tvivelaktig process och varken Huawei eller Google rekommenderar officiellt detta.

Är Huawei förbjudet i Sverige?

Förvaltningsrätten har kommit fram till att PTS har haft skäl för att förena tillstånd att använda radiosändare med villkor som förbjuder produkter från Huawei i centrala funktioner i svenska 5G-nät och som anger att befintliga produkter från Huawei ska vara avvecklade senast den 1 januari 2025.

Vilka städer har 5G?

Lista över platser i Sverige med 5G-täckning

  • Boden: Tele2, Telenor.
  • Borlänge: Tele2, Telenor.
  • Botkyrka: Tele2, Telenor.
  • Enköping: Tele2, Telenor.
  • Eskilstuna: Tele2, Telenor, Telia.
  • Falun: Tele2, Telenor.
  • Gävle: Tele2, Telenor, Telia.
  • Göteborg: Tele2, Telenor, Telia.

Vad hände med Huawei?

Vad hände med 5G?

Telenor skriver i sitt svar att 5G ”delvis” har aktiverats i 37 städer men fortsätter: ”Mest utbyggt är det i Stockholm. Vi kommer att fortsätta rulla ut 5G i centrala Stockholm och Göteborg under senhösten och vintern.” Senare, under våren 2022, ska Telenors utbyggnad fortsätta i fler större orter.

Var finns 5G i Sverige?

Share this post