Allmänning

Vad hander med de foretag som blir fallda i ro?

Vad händer med de företag som blir fällda i ro?

De företag och annonsörer som blir fällda förväntas följa de beslut som fattats. Dock kan inga skadestånd eller liknande dömas ut, utan besluten ses mer som en vägledning i vad som är god marknadsföringsetik.

När är en annons könsdiskriminerande?

Reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande (objektifierande reklam). Reklam som ger en stereotyp bild på könsrollerna och som därigenom framställer kvinnor eller män på ett nedvärderande sätt (schabloniserande reklam).

Vad heter de två organ som näringslivet instiftat för att granska könsdiskriminerande reklam och andra marknadsetiska frågor?

Detta egenåtgärdssystem består för det första av Marknadsetiska rådet (MER) och för det andra av Näringslivets etiska råd mot könsdiskriminerande reklam (ERK).

Hur finansieras ro?

Stiftelsen Reklamombudsmannen finansieras på frivillig väg genom en årlig avgift från annonsörer, reklamproducenter, medier, plattformar, mediebyråer och influencernätverk.

Vad händer om man fälls av Reklamombudsmannen?

Får anmälaren ersättning om reklamen fälls? En anmälare som anmäler till Reklamombudsmannen får ingen ersättning av annonsören. Reklamombudsmannens opinionsnämnd och Reklamombudsmannen kan inte döma ut sanktioner.

Vem har rätt att anmäla ett brott mot mfl?

Både privatpersoner och företag kan anmäla reklamer till RO om reklamen riktar sig mot den svenska marknaden och reklamen inte är äldre än ett halvår. RO bedömer reklamen utifrån Internationella handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation (ICC:s regler).

Hur reklam riktad till män skiljer sig från reklam riktad till kvinnor i språk form och innehåll?

De återgivna färgerna i annonserna var också stereotypiska, det vill säga mörka i annonserna till män och ljusa i annonserna riktade till kvinnor. Dessutom var ordval riktade till män ofta hårda och kopplade till teknologi. Till skillnad mot detta var ordval riktade till kvinnor mjuka och förknippade med naturen.

Share this post