Blogga

Vad ar en farlig vanstersvang?

Vad är en farlig vänstersväng?

Att svänga vänster på en landsväg är förmodligen den farligaste typen av sväng du kan göra. Detta eftersom farterna är höga samtidigt som säkerheten inte är på samma nivå som motorvägar. Är det rusningstrafik kan det vara svårt att hitta en lucka att utnyttja för svängen.

När ska man inte svänga vänster?

Du får endast svänga vänster om det kan ske utan fara eller onödigt hinder för bakomvarande trafik och utan fara eller hinder för mötande trafik. Tänk på att du har väjningsplikt mot mötande trafik vid vänstersväng.

Vad är en oskyddad vänstersväng?

Du kan köra ut på vägrenen, sänka hastigheten och låta bakomvarande trafik köra förbi dig. Eftersom det inte är tillåtet att svänga vänster direkt från vägrenen måste du köra tillbaka till körbanan och placera bilen nära mittlinjen innan vänstersvängen.

Vad är det första du ska göra vid vänstersväng på landsväg?

Det första du ska göra, innan du utför svängen, är att kontrollera trafiken bakom dig. Har du mycket trafik bakom dig och gör en kraftig inbromsning riskerar du att bli påkörd bakifrån.

Om du utgör fara eller onödigt hinder för mötande eller bakomvarande fordon får du inte genomföra vänstersvängen. Om det är för mycket mötande eller bakomvarande trafik finns det andra alternativ: Sväng höger, om möjligt, istället för den planerade vänstersvängen.

Får man köra i vänster körfält efter omkörning?

Väg med stigningsfält är så utformad att den som närmar sig stigningen leds till det genomgående körfältet, som är beläget längst till höger i färdriktningen. Normalt använder man det högra körfältet. Det vänstra körfältet ska bara användas av den som vill göra en omkörning.

Vad gäller vid köbildning?

Vid tät bilkö får man köra om i höger körfält så länge det inte är skyltat om att det inte är tillåtet. Att ge andra bilar företräde enligt den så kallade kugghjulsprincipen är dock inte reglerat i lag, vilket en del Luleåförare verkar ta fasta på, enligt polisen.

Share this post