Blogga

Hur lang tid tar det fran forundersokning till atal?

Hur lång tid tar det från förundersökning till åtal?

Hur lång tid själva förundersökningen tar beror till stor del på vilken typ av brott det rör sig om. En förundersökning om rattfylleri kan bli klar på ett halvt dygn, medan det kan ta flera år att utreda grov ekonomisk brottslighet.

Vad händer om man ljuger i ett förhör?

Falsk tillvitelse kan högst ge fängelse i upp till 2 år eller om det är av ringa grad (dvs. mild form av brottet) böter eller fängelse i högst 6 månader. Däremot är det inte olagligt att ljuga om andra omständigheter under ett polisförhör exv.

Har man rätt att vara tyst?

Vad kan det vara bra att tänka på? – Du har rätt att vara helt tyst eller svara ”inga kommentarer” på de frågor som du inte vill svara på. – Det är polisen och åklagaren som har bevisbördan. Du behöver inte bevisa att du är oskyldig.

När läggs en förundersökning ner?

En förundersökning läggs ned om det saknas tillräckliga bevis mot den som är misstänkt för brottet eller om det inte finns några spår att följa. Andra skäl till att en brottsutredning läggs ned kan vara att den som är misstänkt har begått andra, allvarligare brott och kommer att åtalas för de brotten.

Får man ljuga i polisförhör?

En fråga som ofta dyker upp är om poliser i förhör med misstänkta personer har rätt att luras eller helt enkelt att ljuga för att få fram vissa svar. Svaret på frågan är enkel; Poliser får inte ljuga eller agera otillbörligt under förhörssituationer. Detta regleras i 23 kap.

När får man veta vad man är misstänkt för?

Under ett förhör kontrollerar polisen din identitet och du får veta vad du är misstänkt för. Du får möjlighet att lämna din berättelse om det inträffade och din inställning till det du är misstänkt för. Du har rätt att begära att en advokat närvarar vid förhöret och också rätt att inte uttala dig.

Får man reda på om en förundersökning läggs ner?

Ett annat skäl kan vara att det inte finns några spår att följa. Om en förundersökning läggs ner får du vanligtvis information om det. Är du missnöjd med beslutet kan du begära en överprövning. Polisen eller åklagaren kan ta upp en nedlagd förundersökning på nytt om det kommer fram nya omständigheter eller nya bevis.

Share this post